“Или вземаш детето ми, или го оставям на гарата”, каза съседът и сложи 9-месечно бебе в ръцете ми.

Вечерта се прибирах вкъщи, когато изведнъж видях тромавата си съседка Ида. Цялото село говори за нея, защото тя и съпругът ѝ пият заедно, въпреки че имат четири деца.

– О, какви хора, слушайте, може ли да вземете новородената ми Анна при вас?

– За какво говорите, как може да хвърляте деца наоколо? По-добре се прибери вкъщи и се наспи.

– Не, ти не разбираш. Говоря сериозно, с мъжа ми решихме да отидем в града, да работим там. Ще оставим децата при баба, но най-малката ми Анна е само на 9 месеца, баба не може да се справи с нея. Вземете я при вас.

Бързо напуснах Ида, а вкъщи разказах всичко на съпруга си. Той се замисли, стана му жал за малката Анна, тя е само едно новородено бебе, което вече не е нужно.

На следващия ден Ида дойде на работа при мен трезва. В едната си ръка държеше куфарче, а в другата – малка топка.

– Ето, дъщеря ми Анна. Или ще я вземеш, или ще я оставя на гарата и това ще ти лежи на съвестта.

Разбира се, че взех момичето. И Ида щастливо отиде на гарата със съпруга си. Не очаквах, че е възможно да се отървеш от едно дете толкова лесно. Заведох момичето у дома, съпругът ми напълно ме подкрепи в това решение.

През първите дни бебето много крещеше и плачеше. Наоколо нямаше семейство и познати гласове, някакви чужди ръце, нямаше майчино мляко. Но след това всичко ставаше по-лесно с всеки изминал ден, момиченцето свикна, а ние със съпруга ми се влюбихме в нея.

Когато Анна порасна, тя реши, че иска да стане лекар. Отиде да учи в града. Случило се така, че наела апартамент с приятелките си, а собственичката на апартамента била сестрата на Ида. Сестра ѝ Люси веднага ми се обади и каза, че е разбрала всичко, защото фамилията е наша, а момичето много прилича на Ида.

Решихме да не казваме на Анна истината, да оставим момичето да живее спокойно, без да знае, че родителите ѝ са алкохолици. Леля Люси се оказа много добра жена и каза, че няма да взима от Анна пари за наем. Обяснихме на дъщеря ни, че леля Люси е просто наша добра приятелка.

 

Rate article
“Или вземаш детето ми, или го оставям на гарата”, каза съседът и сложи 9-месечно бебе в ръцете ми.