“Или аз, или тя” – каза майка ми, когато видя моята избраница. Тогава реших да направя тази неочаквана стъпка.

Приятелят ми имаше приятелка. Той я обичаше. Но все още не се осмеляваше да се ожени за нея. Тя го дари с дъщеря. Приятелят ми я посещаваше през уикендите. Чувстваше се добре с нея. Чувстваше се свободен в нейния апартамент, за разлика от апартамента на родителите му. Те имаха много книги вкъщи, като в библиотека. Родителите ѝ бяха строги.

Тя растеше без родителски надзор, ядеше каквото трябваше или каквото й даваха съседите. Майката не се интересуваше от това къде и как живее дъщеря ѝ. Но тя била добра, учела добре, обичала да чете книги.

Моят приятел се превърна в първата ѝ любов. Той запознал родителите ѝ с избраника. Майката едва не припаднала: нима е отгледала син за такова момиче? Коя беше тя? Майка ѝ била пияница, а баща ѝ – алкохолик. И тогава тя каза: “Или аз, или тя; ако избереш нея, можеш да забравиш за нас”.

Приятелят ми избра третия вариант: любовта и бракът са различни неща. Майка му е намерила подходящата двойка за него. Сега вече двадесет години живее с две жени – едната в главата му, другата в сърцето му.

Той е направил кариера. В семейството са израснали две очарователни дъщери. А любимата му живеела в далечно село и чакала следващата среща. Той идвал при нея през уикендите и можел да прави каквото си поиска. До нея той се чувствал като пълноценен човек. Имали дъщеря, умна, красива.

И един ден той си дойде – и повече не се върна. Майка му го заплаши, но той най-накрая направи своя избор. Той ще живее с жената, която обича.

 

Rate article
“Или аз, или тя” – каза майка ми, когато видя моята избраница. Тогава реших да направя тази неочаквана стъпка.
Meine Tante weigerte sich, mir Geld für das Geschäft zu geben, aber ich setzte meinen Willen durch.