И защо се развеждате? Признай си, – изсъска свекървата

А защо се развеждате? Признай си – изсъска свекървата, – не се разбирахме – момичето измисли причината в движение. Но как й се искаше да каже истината! Че свекърва ѝ се обажда всеки ден по видеото, контролира я. И това е само началото! И на сватбата им, когато поздравила младоженците, казала: “Толкова съм щастлива за сина си. Разбира се, той можеше да си избере някоя по-добра, но все пак съм щастлива… И тогава започнало немислимото.

-Защо решихте да се разведете?

Свекърва ми. Всъщност бившата. Но тя пита с такъв тон, сякаш има право да го направи. И няма какво да отговори. Само това, че момичето изобщо нямало да отиде при родителите на съпруга си. Той бил този, който я убеждавал. Казват, че майка ѝ ще се скара без нея. Майка ѝ. Ще се скара. На едно момче, което е почти на 30 години. Но жената се смилила над него.

– “Те не се разбираха” – каза момичето единствената фраза, която си спомняше. Макар че наистина искаше да каже истината.

А каква беше истината?

Тази, че свекърва ѝ се обаждаше всеки ден по видеото, за да провери как е у дома им. Това беше в дните, когато тя не можеше да дойде, разбира се.

А защо не си тръгна тогава?

Свекървата просто сънуваше, че момичето не е там. А синът не се опитваше да отговори на майка си.

Дори в деня, когато дойдоха на гости, случайно минавайки, и жената не пусна момичето, момчето мълчеше.

Тогава свекървата казала, че отдавна не е виждала сина си, затова трябва да поговорят насаме. А момичето, хлипайки, седяло пред къщата почти два часа.

Въпросът е същият. Защо не си е тръгнала?

Тя не си тръгна.

Но сега идва.

-Не ми казвайте тук, не ми казвайте. Те не са съвпаднали. Знам тази фраза във всеки филм. Кажи ми, нашето умно момиче, какво не ти хареса в сина? Не, разбира се, че не бях доволна от теб. Но сега, когато синът ми е толкова щастлив, просто не мога да те оставя да си тръгнеш. Така че кажи ми още сега какво не ти харесва. Ще помислим дали да те слушаме, или не.

Момичето се усмихна в отговор. Не се нуждаеше от разрешение. Тя вече си беше тръгнала. Появи се тук само заради молбата на гаджето, но ако това започне, дори няма да говори. А причината за развода е очевидна. И тази причина се говори сега. Свекървата.

– “Заминавам си – каза момичето.

“Забранявам ти”, отговорила свекървата.

-Вие знаете ли, не ме интересува какво забранявате. За мен ти си почти никой.

“Дай ми половината от цената на пръстена – изкрещя свекървата.

-Какво?

-Половината. Цената. На пръстена, който синът ти ти купи преди сватбата – повтори свекървата.

Момичето се разсмя. Разбира се.

-И сега започнахте да говорите за пръстена, защото синът ви не можеше да купи друга собственост? Добре. Вземете всичко. Не ми трябва.

И ето как се разделиха.

В продължение на цяла година момичето се опитвало да разбере как се е омъжило. В края на краищата още преди сватбата свекърва ѝ демонстрирала своя характер. Как се е съгласила? Тя не разбира.

-И аз се омъжвам, – каза веднъж приятелката, с която момичето учеше в института.

-А кой е този щастлив мъж?

-Не се обиждай…

-В никакъв случай, – момичето вече беше разбрало.

-Твоят. Е, бивша.

-Но, разбирам, че нещата могат да бъдат различни. Но при нас нещата са различни. И момчето е толкова мило. И майка му толкова много се грижи за нас. Понякога твърде много, но това няма значение. Съжалявам.

-Не се притеснявай за това. Просто се радвам, че го оставих. Ако искаш, добре дошъл.

-Между другото, ето го пръстена.

Момичето вече знаеше какво щеше да види. Нямаше никакво съмнение. Същият пръстен.

-И надписът:

“Заедно завинаги”.

Добре, че бяха оставили пръстена. Но поне са изтрили надписа…

 

Rate article
И защо се развеждате? Признай си, – изсъска свекървата