“И ти решаваш – или внучката ти, или този мъж”. С тези думи собствената ми дъщеря ме постави пред избор и аз го направих.

Дъщерите ми решаваха всичко вместо мен и аз трябваше да го приема. Особено дъщерите ми не общуваха с мен, а след брака им отношенията се влошиха още повече. С най-голямата дъщеря не се разбирахме още от юношеските години. Тя винаги ме обвиняваше за неуспешния си брак, а след това и за развода.

– Вие ме принудихте да се омъжа и сега съм самотна майка. Щастлива ли си? Кому ще съм нужна сега с това бреме – каза ми тя.

Обичам внучката си и винаги съм готова да се грижа за нея, но това не е достатъчно за дъщеря ми. Когато разбра, че си имам гадже и ще се срещам с него, съвсем се разгневи и спря да ми се обажда.

Тя ми даде избор: или внучката ми, или съпругът ми. Опитах се да ѝ обясня, че и аз съм жена и също имам нужда от внимание. Винаги имам свободно време за внучката си, никой няма да ме спре да се грижа за нея. След този разговор тя напълно спря да общува с мен, дори не ми позволяваше да виждам внучката си.

По-малката дъщеря се отнасяше към мен по-учтиво, но по-голямата скоро я привлече на своя страна. Сега и двете не общуват с мен, не отговарят на обажданията ми, не отварят вратата, когато им отида на гости. По-малката дъщеря винаги е била неутрална към спора ни с по-голямата и не подкрепя никого. Но след инцидента с приятеля и тя смяташе, че не е правилно да имам връзка на моята възраст.

– По-добре да си остана вкъщи с внуците, отколкото да ни опозоря. Нима изобщо не мислиш за репутацията ни? – ми каза по-младата.

Не можех да продължа да общувам с този мъж, защото душата ми беше неспокойна: сякаш предавах децата си. Разбира се, бях много самотен, откакто баща им ни напусна, а сега, когато и те се отвърнаха от мен, тръгнали по стъпките на баща си, се чувствах зле и тъжно. Сега, когато съм сама, си представям щастливия живот, който можеше да бъде, ако семейството ми беше с мен.

 

Rate article
“И ти решаваш – или внучката ти, или този мъж”. С тези думи собствената ми дъщеря ме постави пред избор и аз го направих.