Готвач на гости. Не след дълго се развълнувах.

Един ден ме посети стар приятел. Беше омъжена за готвач, имаше две деца – общо взето всичко в живота ѝ вървеше добре. Дойде в нашия град нарочно, трябват ѝ някакви документи и не искаше да отсяда в хотел, затова се настани при мен. Съпругът ѝ дойде с нея.
– Съпругът ми ще ни храни като в ресторант, ти най-после ще си починеш от кухнята. Още няма да искаш да го пуснеш – засмя се приятелката ми, преди да пристигне.

Бях на диета, но за случай като този бях готова да се откажа от нея. Имах само една свободна стая, защото щеше да дойде и свекърва ми. Самата тя беше живяла във Франция от няколко години.

В стаята имаше само един диван, но той беше много голям – на него щяха да се поберат четирима души. Нещо повече, дъщерята на приятеля ми искаше да спи в стаята на дъщеря ми. Те са на една и съща възраст и имат много общи интереси.
Капацитетът на хладилника ми не се хареса на готвача. Той измърмори, но започна да вади нещо оттам. Имаше дълго чакане за вечерята. Вместо в обичайните 16:00 ч. седнахме на масата в 18:00 ч. Какво сервира той? Макарони със самодиви и нарязани домати. Много като в ресторант!

Преди вечеря главният готвач ме помоли да отида да пазарувам с него. Отидохме заедно до супермаркета, но когато дойде време да платим за покупките – той демонстративно си тръгна. Аз платих, защото вкъщи ме чакаше гладна тълпа.
За три дни готвачът използва повече топла вода, отколкото ние за един месец. И всичко това, защото прекара три часа в миене на чинии под голяма струя вода.

На следващия ден имах наглостта да му кажа, че не сме свикнали да ядем толкова късно. Той стисна устни и отиде в кухнята. Имахме различни графици и тогава разбрах, че съм направила грешка, като съм им позволила да останат при мен.

На сутринта дори не можех да направя сандвич на съпруга си – гостите бяха изяли всички колбаси и сирена през нощта. Останалата храна беше нарязана и поставена в контейнери. Преди работа изтичах до магазина, за да не остане съпругът ми гладен.

Готвачката се събуди в 10 ч. и отиде в кухнята. Вечерята му трябваше да бъде сервирана в 16:00 ч. И какво мислите, че ядохме? Пилешки хапки с картофено пюре. Най-хубавото беше, че той сервира картофено пюре от вечерта. Беше невъзможно да се яде.

Мълчахме и бяхме търпеливи. Трябваше да оцелеем още един ден. Готвачът беше толкова зает в кухнята ми, че дори не можах да намеря солта, докато той работеше. Но не хленчех, а си казах, че утре те ще си тръгнат и аз ще се заема с почистването.

На следващия ден те се събудиха и казаха, че ще останат още няколко дни. И че трябва да купят хранителни продукти, защото всичко било свършило. Тогава съпругът ми избухна и ги помоли да напуснат къщата ни след два часа. Приятелката ми ме нарече злобна, разплака се и повтори, че приятелството ни е приключило. Те си тръгнаха. Заедно със запасите ни за фризера и консервите.

Дори не сметнах за необходимо да гледам и да проверявам какво слагат в чантите си. От този момент нататък реших, че повече няма да има непознати в нашата къща. Това ми беше достатъчно – научих си урока.

Със съпруга ми отидохме до магазина, презаредихме хладилника и се опитахме да забравим за това. Най-накрая в къщата ни настъпи мир и тишина.

 

Rate article
Готвач на гости. Не след дълго се развълнувах.