Филип беше заспал дълбоко, когато през нощта телефонът изведнъж звънна. Изплашен, той вдигнал слушалката и чул как съседът му настоятелно го моли да дойде при него.

Филип бил в дълбок сън, когато телефонът внезапно звъннал през нощта. Изплашен, той вдигнал слушалката и чул как съседът му спешно го моли да дойде. “Майка ти е много болна”, казал съседът. Филип го уверил: “Ще дойда рано сутринта” и сложил слушалката. Изненадана от нощното му обаждане, съпругата на Филип попитала: “Къде отиваш толкова рано?” Той отговорил: “Майка ми не се чувства добре”. Раздразнена, тя отговори: “Наистина? Дори не си помисляй да я водиш тук!” Филип погледна съпругата си, зашеметен от реакцията ѝ.

На следващата сутрин Филип бърза към селото, знаейки, че майка му се нуждае от незабавна помощ. Един съсед му разказал за високото кръвно налягане и тревожността, които тя изпитвала. Благодарен за навременната намеса на съседа, той се обадил на бърза помощ и изразил благодарността си.

Когато Филип споделил новината със съпругата си Лиза, тя не била щастлива. “Не искам да прекарам живота си, грижейки се за нея”, възкликнала тя. “Трябва да избираш между нея и мен!” Въпреки напрежението между съпругата и майка му, Филип решава да вземе майка си в дома си. Лекарят му казал, че тя се нуждае от специални грижи и вече не може да живее сама.

Недоволството на Лиза нараства, тъй като тя се противопоставя на това решение. “Майка ти ще надживее всички ни”, мърмори тя, отказвайки да приеме идеята да живее с майката на Филип. Съпругът обаче е решен да осигури необходимите грижи за майка си, въпреки трудностите, които това ще предизвика в брака му.

И тогава съпругата спря да говори, нежно погали ръката на мъжа си и каза: “Е, скъпи, просто помисли за това. Майка ти се нуждае от професионални грижи, а старческите домове разполагат с отлични условия. Това би могло да бъде удобен изход от нашето положение”. Лиза говореше убедително и продължително и в крайна сметка убеди Филип да обмисли възможността да заведе майка си в старчески дом веднага след като я вземе от болницата.

Майката на Филип умира в старческия дом четири месеца по-късно. Тя не успяла да се адаптира към новите обстоятелства и към обкръжението на непознати хора.

Един ден внукът ѝ я посетил. Той нежно погалил уморените ръце на старицата и ѝ обещал: “Бъди търпелива, бабо. След една година ще завърша института в столицата и ще дойда да те взема”.

Но времето минаваше твърде бързо…

Нито синът й, нито снахата дойдоха да посетят майка й.

След погребението Лиза се разхождаше из все още здравата селска къща. Шест месеца по-късно тя продала всичко и излязла на печалба. Изглеждаше като правилно решение, защото синът ѝ си беше намерил булка в столицата, а тя искаше да впечатли семейството от столицата.

…Сутринта на големия ден Лиза отиде в салон за красота, за да си направи прическа и нокти. Тя подредила луксозна трапеза, очаквайки с нетърпение пристигането на сина си и неговата годеница.

С усмивка отворила вратата, когато синът ѝ влязъл с новата си булка, която изглеждала малко надменно над очилата си.

“Влез, скъпа моя, измий си ръцете и седни да вечеряш, преди да е изстинала – каза Лиза, която искаше да впечатли бъдещата си снаха. Но бъдещата ѝ снаха дори не докосна нищо на масата.

– “Виждаш ли, мамо, Анна не яде риба и месо”, обясни синът.

– “А аз не смятам майонезата за здравословна храна. Както и пържените питки. “Това е всичко – каза Анна, – мога ли да отида в спалнята и да си почина след пътуването?

Момичето демонстративно грабна една ябълка, гукайки си, и напусна масата.

Лиза не можа да сдържи сълзите си.

– “Сине, как може да е така? Толкова се стараех”, каза тя, чувствайки се разстроена.

– “Не се притеснявай за нея, мамо – успокои я момчето, дъвчейки бързо храната си, – тя просто е много модерна и се грижи за здравословния начин на живот.

След като хапна набързо, той целуна майка си по бузата и отиде в спалнята на годеницата си.

любопитството надделя над Лиза. Тя се приближи на пръсти до стаята на сина си и опря ухо до вратата.

– Скъпи, не мислех, че ще е толкова зле – чу гласа на Анна, – чудо е, че си оцелял. Само си помисли, само на сто километра от столицата, а сякаш сме се върнали назад във времето. Всичко е с толкова безвкусен вкус. Майка ти готви само някаква нездравословна храна. Моля те, скъпа, не ме води повече тук.” И момичето се разплака    .

Синът се опита да успокои булката.

Лиза не можеше повече да слуша това. Тя седнала на един стол и се разплакала     .

Майката осъзнала, че губи единствения си син и не може да направи нищо, за да промени ситуацията. В този момент тя осъзнала как се е отнасяла с покойната си свекърва. Би искала да го поправи, но вече било твърде късно

 

Rate article
Филип беше заспал дълбоко, когато през нощта телефонът изведнъж звънна. Изплашен, той вдигнал слушалката и чул как съседът му настоятелно го моли да дойде при него.