-Ето, – майката подаде на дъщеря си десетина писма. Четейки ги в съседната стая, Юлия не се разплака – тя се разплака на глас.

Когато Роджър отива в армията, Джулия обещава да го чака вярно. И тя спазва обещанието си – пише писма на любимия си в армията със страстни признания в любов, изписва ги с цветя, сърца, а в края на писмото до думата “целувка” оставя отпечатък от устните си. Тя наистина обичаше безкрайно – така, както само ти можеш да обичаш искрено един човек, а когато той не беше наблизо, минутите изглеждаха като часове.

Ето защо Джулия все още не може да повярва, че Роджър е могъл да направи това с нея.

Сърцето ѝ подсказваше, че това не е вярно, че той не може да я забрави. А когато любимият ѝ престана да отговаря на няколко нейни писма, а след това написа с няколко думи, че трябва да го забрави, тя беше принудена да приеме всичко за истина.

Юлия се омъжила за първия срещнат мъж. Разбира се, без любов. Заключила завинаги потъпканата си любов и сърцето си, за да не се опари отново. И не можеше да обича никого повече от Роджър.

Джулия беше в кухнята, когато на вратата се позвъни. Както си беше, по престилка и чехли, тя отиде да отвори. Пред нея стоеше зрял, в офицерска униформа Роджър.

– Не вярвах, че сте се оженили, затова реших да се уверя. Но виждам, че е вярно – в очите му имаше толкова много болка, че изглеждаше на път да се разплаче, – Сега разбирам защо не отговаряше на писмата ми…

Той се обърна да си тръгне, но Джулия го задържа.

– Как можеш да кажеш това? Точно ти ми писа, за да те забравя… – жената не разбираше дали оправдава, или обвинява.

– I?.. – попита човекът след дълга пауза… – Да, миналата седмица изпратих последното си писмо от армията с надеждата, че ще се срещнете с мен…

Една буца спря в гърлото на Джули. Той не ѝ позволи да каже нито дума. Сълзи изгаряха лицето ѝ, а умът ѝ беше пълен с въпроси: “Как? Защо?”

Същия ден Джулия отиде при родителите си. Очевидно те знаят повече от нея. Те никога не са харесвали Роджър, защото не е имал достатъчно пари.

– Прости ни, дъще. Искахме да имаш по-добър живот, защото знаем какво е да трябва да ровиш за стотинки, за да купиш бонбони на децата си. Изпитахме го веднъж и искахме ти да имаш най-добрия живот – казаха на свой ред мама и татко, като не сдържаха вълнението си.

– Но вие не гледахте на това, че сте бедни, а въпреки всичко се обичахте и се оженихте. Така че защо искаха да разрушат живота ми? Как можахте да ми направите това? – Джулия упрекна родителите си.

– Ето – майката подаде на дъщеря си десетина писма.

Четейки ги в съседната стая, Юлия не се разплака – тя ридаеше на глас като вярна вълчица. В последното писмо, за което й разказа Роджър, имаше една снежинка, която беше изсъхнала за една седмица, а до нея беше написано: “Дълго я търсих, но я намерих за теб”.

Вечерта Джулия проведе сериозен разговор със съпруга си, който освен за работа, пари и приятели, а може би дори и за приятелки (за това неведнъж са ѝ намеквали “приятелски настроени” съседи), не забелязваше нищо наоколо. Разделиха се тихо и мирно – като кораби в морето.

За първи път в живота си Юлия, преодоляла страха от нощния мрак, излезе на разходка в града. Тя обаче вече не се страхува, защото отива в дома на този, който я обича истински и когото никога не е преставала да обича.

След известно време всички недоразумения и обиди се отмиват. В семейството на Джули и Роджър растат двама руси сина. Бабите и дядовците са щастливи да имат внуци. И всички са сигурни: най-голямото богатство е, когато в къщата цари искрена любов…

 

Rate article
-Ето, – майката подаде на дъщеря си десетина писма. Четейки ги в съседната стая, Юлия не се разплака – тя се разплака на глас.