Едно момиченце плачеше по цялата улица, но никой не му обръщаше внимание.

Сутринта бързах за работа и рядко се оглеждам, защото винаги съм зает да си припомням списъка с нещата, които трябва да свърша. Този ден обаче очите ми се спряха на едно малко момиченце и всичко ми избяга. От очите ѝ се стичаха сълзи и тя подсмърчаше тихо, за да не привлича внимание.

Момичето плачеше, а всички наоколо сякаш я игнорираха. Тя носеше малка раница, вероятно ученическа.

– “Здравей, нещо не е наред? Защо плачеш?” Попитах момичето.

– “Случи се – отвърна тя, като се опитваше да не трепери с гласа си, точно като възрастен, – дойдох в училище и обявиха, че е почивен ден. Прибрах се вкъщи, а апартаментът беше заключен, родителите ми бяха на работа, баба ми живееше далече, а телефонът ми беше изключен.

– Скъпа, сега ще се обадя на родителите ти и ще се прибереш вкъщи. Знаеш ли номера на майка си?

В следващата минута говорих с майка ѝ и тя каза на момичето да остане до входа. За тяхна безопасност и за да не се притеснявам аз, реших да изчакам майка ѝ заедно с нея.

– Следващия път, когато се случи нещо подобно, не плачете. Вземете се в ръце и помислете какво можете да направите и към кого можете да се обърнете за помощ. Вече се справяш добре, защото знаеш номера на майка си, така че няма да се изгубиш в света. Най-добре е да почукаш на вратата на съседите, да попиташ родителите си и те ще ти кажат всичко. Дръж главата си изправена!

След 15 минути майка ѝ се прибра от работа, благодари ми за помощта и за това, че не съм оставила дъщеря ѝ, и след като ми благодари, бързо изтичах на работа, защото все пак трябваше да изслушам порицание от шефа си за закъснение.

 

 

Rate article
Едно момиченце плачеше по цялата улица, но никой не му обръщаше внимание.