Една жена реши да ми даде апартамента си. Всичко изглеждаше перфектно, но тази история не е толкова проста.

Всички мислеха, че жената е собствената им баба, но всъщност те не бяха дори далечни роднини. Всичко се случило така: истинската баба на момичето била близка приятелка на старата жена, а момичето като дете често ходело на гости на баба си. Случило се така, че бабата починала твърде рано, но старицата останала при момичето дълго време. Грубо казано, тя сякаш наследила момичето. Те станали най-близките хора. Готвели заедно сладко, пекли вкусни торти и пайове, работели в градината и се грижели една за друга, били една до друга в трудни моменти.

Жената нямала роднини – нито деца, нито внуци, нито никого… Момичето заменило цялото ѝ семейство. Давала ѝ подаръци, грижела се за нея като за собствена внучка, дори ѝ подарила семейна реликва. “Нима тя няма никой друг?” – попита приятелката ѝ. “Е, има племенници, но баба ѝ не общува много с тях. Обаждах се, разбира се, няколко пъти, но те не желаеха да се свържат с нея. Знаеш ли, и те могат да бъдат разбрани. Живеят в други градове, имат си свои проблеми, а ето и една стара леля

Обаждат се веднъж годишно, но това, както разбирате, е твърде малко за роднините… Напоследък майка ми се грижи за баба ми. Често я посещава, купува хранителни продукти, понякога плаща сметките за комунални услуги. В знак на благодарност баба ми отиде и направи завещание на апартамента на майка ми. Майка ми реагира на това доста негативно: Не ти помагам нито за апартамента, нито за пари, а чисто като човек: “Имаш толкова много роднини. Пререгистрирай апартамента за племенниците си. Тази история остана неразрешена, майка ми не иска да приеме апартамента по никакъв начин.

Тогава предложихме на бабата да живее при нас, но тя категорично отказа. На другия ден тя ми се обади и каза, че иска да ми направи дарствен акт, майка ѝ не приема апартамента по завещание. Важно е да се отбележи, че с приятеля ми ще се оженим след няколко месеца, но нямаме достатъчно пари, защото харчим цялата си заплата за апартамент под наем. Един женски апартамент би бил повече от полезен. Разбирам, че няма да получим апартамента веднага, но с бъдещия ми съпруг ще имаме поне увереност в бъдещето, защото вече 4 години се лутаме по апартаменти под наем и накрая не ни остава нищо. От една страна, разбирам, че този апартамент наистина ни е нужен. Съпругът ми също оказва натиск върху мен, като казва: “не обиждай баба си, тя иска да ти направи подарък от цялото си сърце, а ти се държиш лошо с нея”. Но от друга страна, съвестта ми ме измъчва. Тя все още има роднини, дори и да не общуват. Те трябва да получат апартамента. Освен това не можеш да градиш щастие върху чуждото нещастие… Изобщо не знам какво да правя в тази ситуация.

 

Rate article
Една жена реши да ми даде апартамента си. Всичко изглеждаше перфектно, но тази история не е толкова проста.