Една възрастна жена в старо кожено палто седеше върху кутията и внимателно изтръскваше снега от стоката с набръчканата си ръка.

Това място е известно с това, че от сутрин до вечер много търговци се опитват да продават стоките си тук. Винаги съм се учудвал как се тълпят тук в дъжд и сняг, в студ и жега, в очакване на клиенти. И винаги ми се струваше, че никой не взема нищо от тях. Е, аз със сигурност не бих го направил.

Навън започваше да се стъмва, така че тук не беше останал никой освен старата дама. Исках да мина покрай нея, но когато я настигнах, намалих скоростта. Изведнъж се зачудих какво продава там. Приближих се и започнах да разглеждам парцалите, които бяха сложени върху парче полиетилен. Какво ли не имаше само тук. Като се започне от грижливо закърпените одежди и се стигне до вълнените ръкавици. И, както ми се стори, също не от първа свежест.

Бабата, явно решила, че аз съм последният ѝ клиент, веднага се развесели. Прочиствайки гръмогласно гърлото си, тя каза със замръзнали устни:

– Скъпа. Купи чифт чорапи на жена си. Вълнени, топли. Ще ти дам два чифта на цената на един.

– Не, не ми трябват. Предпочитам да купя всичко в магазина.

Тъкмо се канех да си тръгна, когато остър вик откъм гърба ми ме накара да се обърна.

– Ти нямаш сърце! – каза ядосано старицата и се изплю няколко пъти. – Майка ти е седяла тук и е продавала всичко, което е могла, само за да те нахрани.

– Какво те кара да казваш това? – казах с неудоволствие.

Думите на баба ми ме нараниха, още повече че бяха истина. Старицата хвърли нещо в лицето ми. Нещо ме удари в гърдите, после отскочи настрани и падна в краката ми. Неволно погледнах надолу. Беше някаква стара, олющена висулка. Ръката ми неволно се протегна, за да види какво има вътре.

Не разбрах веднага какво се случва, когато видях пожълтелия гръбнак на една снимка вътре. Веднага обаче разпознах лицата. Това бяхме аз и майка ми. Погледнах зашеметено нагоре, но баба ми вече не беше там. Цяла нощ не можах да заспя, дълго се въртях от една страна на друга и си мислех за тази старица. С първите лъчи на слънцето се отправих към кръстовището. Търговците вече бяха там, но те никога не бяха чували за някаква стара жена със стари вещи.

– Наистина я видях – усмихнах се аз, но веднага усетих в джоба си един стар медальон.

Не знам кого срещнах тази вечер, но тази жена ме накара да разбера и да си спомня кой съм и откъде съм дошъл. Оттогава винаги, когато е възможно, помагам на възрастните хора. Не вземам нищо, просто давам пари.

 

Rate article
Една възрастна жена в старо кожено палто седеше върху кутията и внимателно изтръскваше снега от стоката с набръчканата си ръка.