Една вечер чух кучето ми да лае непрестанно. Излязох да видя какво не е наред. Отдалеч забелязах стария си съсед, който стоеше до портата ни. Тя тъкмо се връщаше от магазина, когато, без да забележи камъка, се спъна и падна. Бързо се втурнах при нея.

От много години живея сама. Родителите ми починаха отдавна. След като се дипломирах, имах възможност да остана в града, но размислих. Харесва ми моето село: чист въздух, красива околност, тук сякаш оживявам. Въпреки че трябва да работя от сутрин до вечер, може да се свикне с това. Израснал съм на село и от малък помагах на родителите си в домакинската работа, така че не се страхувам от работата. Работя като оператор на комбайн. Работата е тежка, но трябва да се живее за нещо.

Едно нещо ме притеснява – навършил съм трийсет години, а все още нямам избраница. Срещал съм се с толкова много хора, но всичко е напразно. Доскоро се срещах с едно момиче. Тя е от град, който се намира на десет километра от мен. И какво мислите? Тя веднага каза, че няма да живее в селото. Тя има съвсем други планове за живота си.

Една вечер чух кучето ми да лае непрекъснато. Излязох да видя какво не е наред. Отдалеч забелязах старата си съседка недалеч от портата ни. Тя тъкмо се връщаше от магазина, когато, без да забележи камъка, се спъна и падна. Бързо се втурнах към нея и ѝ помогнах да се изправи.

В знак на благодарност тя ме покани на чай. Докато се прибирах, тя отново ми благодари за помощта и после тихо каза:

– “Сине, всичко ще бъде наред. Ще видиш. Ще имаш деца и жена.

Не казах нищо на това. Помислих си, че съседката ми си въобразява, както обикновено.

Мина една седмица. Старицата изведнъж се почувства зле и я закараха в болницата. Трябваше да се погрижа за домакинството ѝ, докато внучката ѝ дойде от града. Затова ходех всеки ден, хранех домашните птици, кучето и котката.

Един ден чух, че портата се отваря. Погледнах и видях внучката на баба ми. До нея стояха две момчета. Два дни по-късно баба ми беше доведена. Внучката все още помагаше на баба си в къщата. Един ден тя ме покани на чай и аз се съгласих. Така започнахме да си говорим.

Както разбрах по-късно, внучката е разведена и сама отглежда две деца. През това време развихме връзка и започнахме да се виждаме всеки ден. Имаме много общи неща, затова взех важно за мен решение – предложих ѝ да се премести в моята къща и тя се съгласи.

А старата жена знаеше нещо…

 

Rate article
Една вечер чух кучето ми да лае непрестанно. Излязох да видя какво не е наред. Отдалеч забелязах стария си съсед, който стоеше до портата ни. Тя тъкмо се връщаше от магазина, когато, без да забележи камъка, се спъна и падна. Бързо се втурнах при нея.