Една случка, случила се преди много години, се е запечатала в паметта ми, ярка и подробна. Беше рожденият ден на Алина и тя дойде в детската градина, облечена в чисто нова рокля. Няколко минути по-късно обаче пронизителен писък наруши спокойствието.

денят започна с присъединяването на ново попълнение към нашата група – момиче на име Алина. Тя беше на нашата възраст, но изглеждаше различно. На зле прилепналата ѝ рокля се забелязваха кръпки, а червената ѝ коса беше прибрана плътно назад и пристегната с износена панделка. Големите ѝ зелени очи криеха необяснима тъга. По-късно научихме, че е от непълноценно семейство. Алина била отгледана само от баща си, майка ѝ отсъствала, а скромните им условия отразявали бремето на бедността. Сред връстниците ни бяха близначките Анна и Моника    .

Докато Анна поддържаше чувство за нормалност, Моника беше постоянна досадница, която нагло и без угризения съсипваше чуждите играчки. Това, че е дъщеря на директор на детска градина, ѝ даваше усещане за непобедимост, което тя гордо демонстрираше. Моника често се нахвърляше върху Алина, като я риташе, разваляше храната ѝ в столовата и я дърпаше за косата. Алина страдаше мълчаливо, като от време на време проливаше сълзи и се оттегляше в ъгъла. Опитвахме се да се застъпим за нея, но действията ни обикновено завършваха с наказание от учителката, тъй като Моника оставаше недосегаема. На рождения ден на Алина обаче тя дойде в детската градина с чисто нова рокля. Нежният розов нюанс подчертаваше външния ѝ вид, преливащ от различни нюанси на цвета. Подгъвът на роклята блестеше с малки кристалчета, които проблясваха при всяко движение, предизвиквайки възхищението и комплиментите на всички деца    .

Близнаците наблюдаваха развитието на събитията в ъгъла, като мълчанието им издаваше недоволството им. Алина излъчваше щастие, а зелените ѝ очи блестяха от радост. Докато играеше навън, момичето се опитваше да избягва пясъчника, за да не изцапа новата си рокля. Но тъй като се увлякохме в играта, за миг я изгубихме от поглед. Изведнъж във въздуха се разнесе пронизителен писък, който ни накара да се обърнем. Там, в локвата, беше Алина, а роклята ѝ беше разкъсана. Моника се беше надвесила над нея и се смееше жестоко. Алина плачеше неутешимо, осъзнавайки разочарованието, което баща ѝ щеше да изпита, когато види съсипаната рокля. “Ти си просто една просякиня, а не принцеса!” Моника се подигра. Тази сцена ме трогна до дъното на душата си, тъй като станах свидетел на мъката на едно малко, беззащитно момиче, чийто специален ден беше съсипан. Тя остави незаличима следа в мен и ми вдъхна желание цял живот да се въздържам да наранявам другите.

 

Rate article
Една случка, случила се преди много години, се е запечатала в паметта ми, ярка и подробна. Беше рожденият ден на Алина и тя дойде в детската градина, облечена в чисто нова рокля. Няколко минути по-късно обаче пронизителен писък наруши спокойствието.