Една приятелка ме попита за новата ми рокля. Отправих някои изисквания към нея и тя веднага промени мнението си.

Наскоро на работа получих бонус за успешно предаване на доклад. Реших да се поглезя и да си купя красива рокля. Особено като се има предвид, че след два месеца майка ми имаше рожден ден.

Затова в събота отидох в големия търговски център. Прегледах почти всичко, но така и не успях да намеря нещо, което да ми хареса. Вече си мислех, че ще си тръгна от магазина без нова рокля. Но тогава случайно влязох в един малък магазин. Там имаше много рокли Колко красиви бяха всички те. Просто прекрасни! Вярно, и бяха много скъпи.

Но в крайна сметка човек живее само веднъж. Освен това това беше награда! В края на краищата, имам право да се наслаждавам на себе си!

Избрах пет рокли за себе си и отидох в пробната. Две рокли ми стояха особено добре. С голяма трудност, но все пак успях да избера една рокля. Платих за нея пет хиляди и се канех да се прибера у дома.

Но тогава реших да изпия едно кафе. Купих си кафе и седнах на една пейка, за да си почина. До мен седеше моята приятелка. Започнахме да си говорим и аз показах новите си дрехи. Моят колега много хареса роклята ми.

– Тя е много красива! Трябва ли да е скъпа? Не мога да си позволя такава рокля. Но я искам толкова много! Освен това скоро трябва да отида на сватбата на сестра ми. Нямам какво да облека.
– Не се притеснявай. Тук има много магазини. Сигурна съм, че ще намериш рокля, която ти отива и която можеш да си позволиш”.

След това допих кафето си и тръгнахме всеки по своя път. Когато пристигнах на работа в понеделник, колегата ми се приближи до мен. Тя ми разказа как не може да намери рокля, която да ѝ отива. И тогава ми каза:

– Не можеш ли да ми дадеш назаем новата си рокля? Ние с теб сме с един и същи размер. Само за една вечер.
– Сериозно ли? Всъщност я купих за рождения ден на майка ми.
– Притесняваш ли се, че ще я разваля? Ще бъда много внимателен. Ако я намокря, ще я изпера и ще бъде добре.

Първоначално бях объркан от такава наглост. Но после успях да се съвзема. Разбира се, искането ми се стори много странно, както и поведението ѝ. Бързо обаче разбрах какво трябва да направя. Казах на колегата си:

– Добре, съгласен съм. Ще ти помогна. Но при едно условие. Ще ми напишеш разписка. В нея обещавате да върнете роклята в състоянието, в което ви я дадох. Това означава, че по роклята не трябва да има следи от храна, червило или дезодорант. Тя трябва да има и нормална миризма. Ако нещо се обърка с роклята, ще платите обезщетение. Три пъти стойността на роклята. Ако сте съгласна, ще ви донеса роклята утре.

Моят колега не очакваше да направя това. Тя се усмихна трудно и веднага отхвърли предложението ми. Мисля, че постъпих правилно. Защо трябва да ѝ давам роклята, която сама съм си купила?

Не съм алчен, но няма да позволя на никого да се възползва от мен. Приятелката ми е много хитра: искаше да спести пари, но също така искаше да изглежда добре на сватбата на сестра си. Но това не се получава по този начин. Не се е получило за нея.

 

Rate article
Една приятелка ме попита за новата ми рокля. Отправих някои изисквания към нея и тя веднага промени мнението си.