Една 90-годишна съседка дойде при мен със сълзи на очи и ми призна това, което не можех да си представя и в най-лошите си кошмари.

Наскоро една съседка се обърна към мен за помощ, тя вече е на 90 години. И едва през тези години разбра, че през целия си живот е грешила спрямо дъщеря си.

Някога тази жена родила дъщеря от любимия си мъж и започнала да я мрази още от първите дни на живота ѝ. Мъжът ѝ я оставил с детето, а тя обвинявала дъщеря си за това, че е останала сама. Толкова много мразела дъщеря си, че преди смъртта си я лишила от правото на наследство, като направила завещание в полза на сина си.

Лишила я е от родителски права, като е взела внучката ѝ за себе си, оправдавайки се с алкохолизма на дъщеря си. А сега иска да поправи всичко, което е направила през годините, но дъщеря ѝ не иска. Предложих ѝ различни варианти за помирение.

Първо: можете да се споразумеете със сина да сподели апартамента със сестра си, защото той обича майка си и вижда, че помирението с дъщеря му е наистина важно за нея.

Вторият вариант е да открие къде е дъщеря ѝ, за да не може да избегне диалога, а да поговори с нея лице в лице. Превръщайки внучката в посредник между майката и бабата, тя ще организира среща.

Третият вариант е помощ; може би тя мечтае за майчина подкрепа, която никога не е получавала през всичките години на живота си.

Вариантите са много, най-важното е да се премахне гордостта и да се направи първата стъпка към помирението. Хубаво е, когато осъзнаеш грешките си, неправдата си и дори да е късно, но по-добре, отколкото никога. Нека миналото си остане в миналото.

През краткия си живот разбрах, че омразата е много по-опасна за човека, тя обвързва по-силно, но любовта не. В края на краищата е много по-лесно да се откажеш от любимия, но с омразния човек е по-трудно. Този човек винаги ще бъде с теб, винаги ще мислиш за него, ще превърташ в главата си диалози с него, варианти за отмъщение, а след това варианти за помирение и така нататък в кръг, всичко ще бъде циклично в продължение на много години.

Като поискате прошка, ще намерите покой и свобода от омразата, но дали човекът ще ви прости, или не, не е важно; вие сте направили всичко, което е по силите ви, преодолели сте гордостта си.

 

Rate article
Една 90-годишна съседка дойде при мен със сълзи на очи и ми призна това, което не можех да си представя и в най-лошите си кошмари.