Е, това е грозно и ненужно. Затова я изхвърлих. Сърцето на майката почти спря. Бащата се втурна навън да търси бебето

Веднъж една стара жена решила да направи добро дело. Тя събрала всички вещи, които не ѝ трябвали, защото се въргаляли из къщата и не отстъпвали. Сред тях имало красиви блузи, рокли на близначките ѝ, шапки, поли – всичко, което само заемало място. И жената си помислила: Ще занеса всичко в църквата, в случай че някой има нужда от него. Може би на него ще се натъкнат бездомници или бежанци.

Тя набързо опаковала всичко в една торба и я оставила в ъгъла. Реших да го взема утре. Междувременно си легнах.

И тогава, вярвате или не, тя сънува много странен сън.

Между другото, тя наблюдава цялото действие отстрани. Сякаш душата се е отделила от тялото и наблюдава отгоре случващото се. Всичко наоколо е толкова светло, въпреки че тя все още е в апартамента си. А душата е толкова щастлива – и няма и капка тревога.

Жената стои в средата на стаята с чанта в ръце, която сутринта така грижливо е събрала и е планирала да занесе в църквата. А пред нея стои едно малко момиченце. Само тъмни очички мигат.

– “Каква чанта имаш?

А жената, усмихвайки се, отговаря:

– Събрала съм някои ненужни неща. Те просто заемат място в жилището ми. Искам да ги дам на тези, които наистина се нуждаят от тях. Утре ще ги занеса в църквата.

– Вие сте толкова любезна. Но чантата не изглежда много добре. Тя е мръсна. Измий я, преди да я вземеш, добре?

– Добре, добре – изненада се старицата.

– Само не забравяй – детето се усмихна и изчезна.

В този момент жената се събуди. Тя скочи от леглото. Започнала да си спомня какво е сънувала. Някакъв ангел или нещо подобно?

После погледна чантата и започна да вади всичко от нея. Е, ако трябва да се изпере, ще се изпере.

Всичко това звучи смешно. А може би старата жена е сгрешила, като е повярвала в съня. Вие ще кажете, че е суеверна, но аз ще го отрека. И аз самата мислех така, докато не се случи това, за което ще ви разкажа.

В едно семейство се родило момче. Не беше първородното. Второто дете. И родителите решили да свикат гости, за да споделят радостта си.

Имаше много гости. Те подзавивали, възхищавали се, подарявали подаръци. И как без да прегръщат и хвалят детето. Толкова красиво, толкова малко – как можеш да му устоиш? Родителите били суеверни хора. Те забраниха да хвалят сина си и да говорят за красотата му. Казвали, че това е проклятие и това е всичко. Е, гостите не противоречали на домакините. Започнали да гледат отвисоко на момчето и да хвърлят мръсотия по него.

– И колко е грозен. Не дай си боже. Колко е грозен. Дори не искам да го гледам. Погледни го.

Всички казваха това на свой ред, махаха с ръце към детето. Родителите изпитаха облекчение и всички заедно отидоха в другата стая.

По-голямото момче слушаше всичко това. Наблюдаваше как другите са недоволни от малкото му братче. И реши: щом бебето е толкова лошо, за какво му е то?

Дълго време не се замислял. Грабна детето и изтича на балкона. Накрая се огледа наоколо, но на никого не му пукаше. Хвърлих братчето си надолу, както някога изхвърлях играчките си.

Дъхът ми секна, когато го чух. И всичко щеше да завърши трагично, ако Бог не се грижеше за децата си.

И тогава той изпрати един ангел, за да ги спаси.

Случайно се случило така, че жената, която се забавила заради миенето на чувала, живеела в същата къща, само един етаж по-долу.

Най-накрая тя приключила с прането и окачила чувала на балкона си, за да изсъхне.

В същото време едно бебе паднало отгоре, сякаш от небето. И то право в торбата ѝ.

Когато родителите най-сетне разбрали, че в съседната стая е твърде тихо, което е лошо предзнаменование за хората с бебета, било твърде късно. Влязоха в стаята, а по-голямото дете беше на балкона. А малкото не било намерено никъде. Започнаха да питат какво се е случило. И той им казал:

– “Ами, той е грозен и ненужен. Затова го изхвърлих.

Сърцето на майката почти спря. Бащата се втурнал навън да търси бебето. Слава Богу, със сина всичко било наред. От чувала на балкона на съседката се чуваше само плач.

– Какво щастие!” – извикаха родителите, държейки детето в ръцете си.

И на кого благодариха? Как мислите? На баба, разбира се. И никой не спомена Бога. С изключение на старата жена, разбира се. Тя знаеше, че такъв късмет не се случва просто така. Дори нямаше да измие нищо… Ако не беше ангелът в съня ѝ.

Замислих се, защо всички си мислят, че просто имаме късмет? И не отправят благодарности към Бога.

Дълго време мислех за това. Имах различни варианти. Но така и не разбрах напълно. Вероятно всеки има свое собствено тълкуване. За себе си ще кажа само едно: не вярвам в случайности. Само благодаря на Бога за тях. Защото какво чудо се случва без неговото участие?

 

Rate article
Е, това е грозно и ненужно. Затова я изхвърлих. Сърцето на майката почти спря. Бащата се втурна навън да търси бебето