– Е, хайде, кажи ми какво се случи там, защо дойде? – попита бабата, като гледаше внимателно внучката си. “Със съпруга ми се развеждаме. Той има друга жена – потвърди Кейт най-лошите си предположения. Бабата въздъхна тежко.

– Е, хайде, разкажи ни какво се случи там, защо дойде?” – попита бабата, като се взираше втренчено в лицето на внучката си. Изглеждаше, че тя вече знае всичко и само чака потвърждение.

– Разделяме се с Виктор – Кейт потвърди най-лошите си предположения.

Бабата въздъхна тежко. Душата ѝ винаги се е вълнувала от любимата ѝ внучка, още от детството ѝ, когато баща ѝ умира и тя остава “сираче”. Баба чувстваше: сега, когато синът ѝ си е отишъл, малката Кейт няма да има нужда от майка си. И така се случи. Снахата бързо си намерила нов ухажор и като оставила Кейт “буквално за няколко месеца”, избягала в друг град. Но минали шест месеца, после година, после още една, а момиченцето останало при баба си и дядо си. Те нямали нищо против.

Кейт пораснала, учила, намерила си работа в добра компания. Всичко вървяло много добре. Когато внучката поканила Виктор на вечеря, още същата вечер той бил одобрен като кандидат за брак. Виктор изглеждаше приличен, учтив мъж…

– Той имаше друга жена – обяснява Кейт решението си да се разведе.

Същия ден Виктор имаше корпоративно парти на работа. Кейт го чакаше цяла вечер. Телефонът не беше на разположение. На сутринта тя чу ключа във вратата. Мъжът беше пиян. Кейт му помогна да се съблече и го сложи да си легне. Нищо не я разтревожи.

Само две седмици по-късно у Кейт се появили известни подозрения. Вечер телефонът на съпруга ѝ звънял постоянно. Той се мръщеше и окачваше слушалките. Един ден случайно Кейт видяла съобщение на екрана на телефона: “Колкото и да се опитваш, никога няма да забравиш тази вечер…” Какво?! – помисли си Кейт.

Без да е свикнала с тайните и намеците, Кейт директно попита съпруга си за какво става дума. А той веднага ѝ разказа всичко, както си е било. На същото фирмено парти, след като беше пийнал твърде много, той не устоя на ухажванията на пламенната си колежка. Каквото станало, станало… Оттогава тя се опитва да издири съпруга си, надявайки се на продължение.

Кейт и в кошмара не можеше да си представи такова развитие на събитията. Старият свят се срути и тя не знаеше какво да прави сега.

– Бабо, въпреки че казах на Виктор, че решението ми за развод е окончателно, в сърцето си не мога да го приема. А какво ще стане с дъщеря ми?

Баба прегърна внучката си, тъй като разбираше цялото страдание на внучката си

– С дядо ти скоро ще отпразнуваме златната си сватба. И ако попиташ някой от съседите ни, всеки ще каже: ние сме идеално семейство. Но какво знаят външните хора? Омъжих се за дядо ти на 18-годишна възраст. Нямах избор – родителите ми ме помолиха да се омъжа за него. Влюбих се в него много по-късно, когато родих баща ти. Погледнах го и видях един мъж. Той твърде много приличаше на него. Мислех си, че няма по-щастлив човек от мен в целия свят. А после разбрах, че дядо ти е ходил на тъмно: свързвал се е с една жена във фабриката, после с друга. Можеш ли да си представиш как се чувствах? Двадесет и няколко годишна, с дете на ръце, с родители далеч… къде можех да отида? И така, аз издържах. Нямаше на кого да се разплача, страхувах се да пиша на семейството си. Просто чаках всичко да се размине. И то се случи! Мъжът ми просто изгоря при други жени – мисля, че му беше достатъчно. Започна да ме цени, започна да отглежда сина ми. Не можете да си представите колко пъти мислено съм си благодарила, че съм издържала на всичко. Какво щеше да стане, ако си бях тръгнала? Ако бях оставила детето без баща, щях да се обрека на самотен живот. Така е, Кейт! Понякога се налага да си затваряш очите пред обстоятелствата за доброто на семейството.

Момичето седеше зашеметено. Бабата и дядото бяха пример за нея във всичко, тя се позоваваше на тях, когато разказваше на бъдещия си съпруг как вижда брака. И тогава този …

Тръгнах си с натежало сърце. Беше дошла за съвет, но вместо това се обърка още повече от случващото се.

На следващата сутрин Кейт се събуди с решение. Тя нямаше да подаде молба за развод. Ще се опита да спаси брака – точно както е направила баба ѝ и вероятно милиони други жени като нея. Виктор, научил за решението на съпругата си, почти скочи до тавана.

Животът продължаваше както обикновено. Всичко изглежда същото, но нещо в живота се е променило. Кейт го почувства ясно. Вече я нямаше онази лекота, с която се хвалеше пред приятелките си: “Чувствам се толкова добре с Виктор!”

Всяко дребно нещо сега се възприемаше много по-болезнено, отколкото преди. Когато съпругът ѝ закъсняваше за работа, в Кейт се настани червейче на съмнение. Дали той не е отговорил на повикването? Явно не е за добро…

На момичето ѝ се струваше, че всички около нея знаят за нейния срам. Всички наоколо си мислеха – “Ето я глупачката, която е простила на мъжа си за изневярата!”.

Няколко седмици по-късно Кейт отново се появи на прага на апартамента на баба си.

– Не мога, бабо! Не мога да го направя като теб! – оплаква се тя със сълзи в очите. – Мислех, че мога да забравя миналото в името на светлото бъдеще. Но съжалявам, не мога да видя бъдещето, а настоящето ми прилича повече на кошмар…

Баба въздъхна. Ето го и него – съвременното поколение…

Сърцето на Кейт изпита облекчение. Дали дъщеря ѝ ще бъде щастлива, като види нещастната си майка наоколо? Не мисля. Това е всичко, толкова просто, колкото и това.

Rate article
– Е, хайде, кажи ми какво се случи там, защо дойде? – попита бабата, като гледаше внимателно внучката си. “Със съпруга ми се развеждаме. Той има друга жена – потвърди Кейт най-лошите си предположения. Бабата въздъхна тежко.