– Джон, не е ли време да се пенсионираш? -попита шефът своя сивокос заместник. Изглеждаше, че след тези думи в кабинета на заместника трябваше да настъпи неловка дълга пауза, но се случи точно обратното.

– Джон, не ти ли е време да се пенсионираш?” – внезапно попита младият шеф своя сивокос заместник.

Изглеждаше, че след тези думи в кабинета на заместника би трябвало да настъпи неудобна дълга пауза, но се случи точно обратното.

– Време е, Виктор! Времето е дошло! – възкликна радостно Джон и веднага се втурна да прегърне шефа си. – Колко добре, че ми го казахте сега! – прегръщайки, Джон разтвори ръце и весело попита: – Е, значи, отивам?

– Къде? – попита зашеметеният шеф.

– Да се пенсионирам, къде другаде? – засмя се заместникът. – Колко тънко ми намекнахте, Виктор. Знаеш как да говориш с подчинените си! Е, така е, вземам си чашата, дневника и веднага отивам да се регистрирам. Уф… Колко навременно се случи всичко това… Колко навременно…

– Чакай, чакай, Джон, какво правиш? – шефът беше още по-объркан. – Не съм казал това, за да те пенсионирам днес. Всичко е в перспектива, така да се каже… Знаеш, че получихме указ отгоре да увеличим заплатите на служителите. А откъде ще вземем пари за това увеличение? Ще се наложи да уволним някого. А кого да уволним? Затова си помислих, че вече сте в пенсионна възраст, може би трябва да поговоря с вас на тази тема… Но помислих неточно… И говорих неточно… Разкайвам се.

– Не е нужно да се разкайваш, Виктор. Всичко е наред.” Джон вече стоеше там с чаша в ръка.

– Ти луд ли си, Джон? – Виктор хвана заместника си за ръкава. – Още не мога да те пусна да си тръгнеш. Ти си най-опитният човек тук, в нашето предприятие. Познаваш работата ни по-добре от мен. Не мога да се справя без теб.

– Справяй се, справяй се – усмихна се заместникът. – Ако сте ми намекнали, че е време да си тръгна, значи имате подходящ заместник за мен. Такива думи не се казват просто така на заместниците. Аз вече знам това много добре.

– Е, на честна дума, Джон, днес нямам заместник за теб.

– Тогава защо ми казахте за пенсионирането?”. Джон беше объркан.

– Ами, помислих си, че може би бих могъл да те прехвърля на работа на непълно работно време – предложи шефът. – А? Как бихте искали да работите на половин работен ден, Джон? В края на краищата, вече си на години, здравето не е толкова…

– За съжаление, скъпи ми шефе – горчиво се усмихна заместникът, – макар че сте прав, и аз понякога имам световъртеж на почвата на умората, но ми е по-лесно да се пенсионирам. Още повече че го чакам от много време. Както се казва, думата на шефа – тоест твоята дума – не е врабче, ще полети, ще полети!

– Престани, Джон!” Виктор нервно прекъсна заместника си: “Призовавам те, не, просто те умолявам, моля те, веднага върни чашата си и продължи да работиш както преди.

– Нима си изгубил ума си, Виктор?” Джон притисна чашата към гърдите си: “Как да продължа да работя? Току-що отворихте вратата към щастието за мен. Искаш ли да затвориш тази врата отново? Не… Сега ще се пенсионирам по принцип…

– Е, Джон, престани да се обиждаш. – Шефът, като дете, смръщи умолително вежди. – Умолявам ви, забравете за нашия разговор. Просто исках да те уплаша. Глупаво. Особено като се има предвид, че заплатата ти ще бъде увеличена следващия месец. Тук.

– Да?

– Да. Сами сте прочели този злополучен указ за повишаване на заплатите.

– А с колко ще повишите заплатата?” “С колко? Джон попита небрежно.

– С колко? Ти знаеш всичко много добре.

– Само че с колко?

– Какво имаш предвид, само? Това е – уау – какви пари!

– Ако ги увеличите още, ще остана – каза заместникът.

– С колко? – очите на началника изскочиха от гнездата си.

– Ами поне два пъти! И така – дори не се убеждавайте.

– А ти, Джон, на стари години ли си…? Откъде ще взема допълнителни пари? Откъде?

– Не съм такъв…, Виктор, а напротив – станал съм по-мъдър. И ако искаш наистина да върна чашата, съгласи се с условието ми.

– И така, Джон, ти ли ще ми поставяш условия? – шефът изведнъж се напрегна.

– Разбира се! – Джон се усмихна. – Пак ти казвам, че думата на вожда не е врабче. А думата на заместник-началника – още повече. Щом го е казал, не можеш да върнеш тази фигура обратно в клетката. Ами? – Джон поднесе чашата си към носа на началника. – Ето я, работната ми чаша, все още е в ръката ми. Приготвям се да отида някъде далеч оттук. Но ако кажете “да”, тя веднага се връща на работното си място.

– А ако не го направите?

– Тогава чашата заедно със заместник-началника напуска кабинета и отива в отдела по персонала, за да бъде регистрирана.

– Е, Джон… – шефът тъжно поклати глава – Може би малко по-малко?

– Не, Виктор. Както казваше един известен герой: “Тук е неуместно да се водят преговори!”

– Е, добре, Бог да е с теб… – шефът поклати мрачно глава… – Но при условие, че сега ще си блъскаш главата, откъде да вземем пари за хората, за да им вдигнем заплатите…

 

Rate article
– Джон, не е ли време да се пенсионираш? -попита шефът своя сивокос заместник. Изглеждаше, че след тези думи в кабинета на заместника трябваше да настъпи неловка дълга пауза, но се случи точно обратното.