Два дни преди пристигането си дядо ми изпрати писмо до баба ми. То съдържаше само няколко думи: “Оставям те на Мелиса”. Жената прокара очи по писмото няколко пъти. Тя не можела да повярва на очите си. А после коленичила и благодарила на Бога

Писмото, което баба ми получила от съпруга си, съдържало няколко думи: “Напускам те заради Мелиса. Не ме чакай.” Вместо да се разстрои, лицето на бабата засияло. Тя коленичила и започнала да благодари на Бога за този дар за нейните старини. Най-накрая тя щеше да живее като човешко същество. Беше ѝ омръзнало цял живот да живее с такъв човек.

За внучката си баба й винаги била добра, искрена и усмихната жена. В детските ѝ спомени дядо ѝ почти отсъства. Тя си спомня само суровия му тон на гласа и постоянните му забрани. Самата ѝ баба не си спомняла нищо хубаво от брачния си живот и не пожелавала на никого такъв съпруг.

Дядото работел усилено в железницата. Всеки ден му се налагало да изминава по няколко километра, за да проверява релсите за повреди. Правеше това независимо от годишното време или метеорологичните условия. От тази работа здравето му се разклащало, затова работодателите му често го изпращали в санаториуми, които той всеки път отказвал. Но когато здравето му най-накрая се влошило, лекарите единодушно заявили, че трябва да се лекува в санаториум. И той се съгласил. Баба ми опаковала всички необходими неща за него и го изпратила там.

Беше такава радост, когато той най-накрая си тръгна. Баба ми я очакваха две седмици спокойствие и тишина. Вече нямаше да крещи и да забранява. С радост баба ми печеше пайове и угощаваше с тях приятелите си във входа. Този ден тя седяла на пейката с приятелките си цял ден.

Два дни преди пристигането си дядо изпрати на баба писмо. То съдържаше само няколко думи: “Оставям те на Мелиса.” Жената прокара очи по писмото няколко пъти. Не можела да повярва на очите си. След това коленичила и благодарила на Бога за щастието, което ѝ е дал. Най-накрая можела да живее спокойно в старините си.

Старицата сияеше от щастие. Първото нещо, което направила след това, било да събере дрехите на съпруга си и да ги занесе в килера. Това били дрехите, които тя трябвало да глади всеки ден в продължение на години. Занесла там и всичките му документи, за да не смее нищо да й напомня за съпруга й.

След ваканция в санаториум дядо ми най-накрая се прибрал у дома, за да уреди делата си в работата. Тогава баба ми се молела за едно нещо – той да не реши да се върне.

На следващия ден тя и синът ѝ отишли да пазаруват и избрали нови тапети, които дядото не бил позволил да бъдат окачени преди това. Всички стени трябвало да бъдат избелени. И за да подхождат на тапетите, купили завеси, луксозни, чак до пода. Баба цял живот си беше мечтала за такива завеси, но дядо признаваше само късите завеси.

Жената най-накрая успя да изхвърли всички счупени и стари съдове. Взела от тавана нови чинии и чаши, които съпругът ѝ пазел само за специални случаи. Тя започнала да ги използва всеки ден. Разкъсаната покривка от масата също се озовала в кошчето за боклук. Сега вече не можела да пести пари за сапун, кибрит и други неща, които не заслужавали внимание.

Приятелките ѝ, които преди не можели да идват при нея на чай заради съпруга ѝ, все по-често ѝ идвали на гости, а тя ги угощавала с вкусните си пайове. Очите ѝ дори започнали да светят, а вместо сива коса се появила тъмна. Изглеждаше, че старицата се е подмладила с няколко години. Тя сияеше от щастие. Други мъже започнали да се заглеждат по жената, някои предложили да живеят заедно, но старицата вече се била наситила на това “щастие” за няколко години напред. Отсега нататък тя решила да се посвети на децата и внуците си, защото преди, заради баща си, те не искали да идват при нея.

Rate article
Два дни преди пристигането си дядо ми изпрати писмо до баба ми. То съдържаше само няколко думи: “Оставям те на Мелиса”. Жената прокара очи по писмото няколко пъти. Тя не можела да повярва на очите си. А после коленичила и благодарила на Бога