Думите на баба ми отекнаха в ушите ми – тя обеща да остави апартамента на брат ми и на мен. Не очаквах обаче, че всичко ще се развие по този начин!

семейството ми е доста “специално”. Майка ми може да обвини брат ми, че не прави нищо, и баща ми веднага ще започне да се застъпва за него, защото е убеден, че всички тези неща са “женски задължения”. А какво да кажем за мъжете? Нима техните отговорности се ограничават до изнасяне на боклука или смяна на крушките?

В нашето семейство се занимавахме с ремонти заедно. Често се чудех дали ремонтните дейности също се смятат за женско задължение. Със сигурност беше несправедливо. Тези фрази са се вкоренили в съзнанието ми още от детството. Когато бях малък, ги приемах като норма, но сега, като възрастен, ги признавам за нищо повече от необосновани глупости. Благодарен съм, че получих висше образование и избегнах този вид мислене. Мисля, че ако не бях успяла да отида сама в университет, баща ми щеше да ме даде на някой “мъж”, без да пита за щастието ми, защото вярваше, че жените нямат нужда от образование и са предназначени изключително за брак, отглеждане на деца и готвене на обеди и вечери   .

Интересното е, че майка ми има висше инженерно образование и работи в успешна компания, като печели три пъти повече от баща ми, който има само средно образование. Брат ми е израснал със странен поглед към живота, следвайки собствените си принципи. Той избягва домакинските задължения и никога не помага на майка ми, дори не може да почисти след себе си. Прането, гладенето, готвенето, храненето на баща ми и брат ми – всички тези задачи се падат на майка ми, просто защото е “жена” и това уж е нейно задължение. В същото време двама възрастни мъже седят удобно на дивана и чакат приготвена храна и чаша чай. Липсват ни общи интереси и нямаме какво да обсъждаме. Ние сме много различни хора. Смятам брат си за разглезено и необщително момче, което не може да се защити и което отчаяно се нуждае от съпруга. В противен случай ще прекара остатъка от живота си в зависимост от родителите ни    .

Сега брат ми живее в апартамента на баба ни по бащина линия, който по право принадлежеше на баща ми. Когато баба ни беше жива, тя ясно заяви, че ще наследи апартамента на двамата си внуци. След нейната смърт обаче баща ми стана собственик на апартамента. Решихме да го дадем под наем, за да получаваме допълнителни доходи. Изглежда обаче, че сега единствено брат ми ще наследи апартамента на баба ни, тъй като той е единственият законен наследник. Никога не съм очаквал този развой на събитията, тъй като баба ми искаше аз и брат ми да имаме дял. За съжаление аз останах без нищо. Това е силен удар върху очакванията ми. Първоначално планирах да продам апартамента и да разделя парите между нас. Имах планове да купя малко студио и да създам там комфортни условия за живот с достъп до интернет. Сега съм изгубил ума си, не знам какво да правя по-нататък. Изглежда, че трябва да започна от нулата.

 

Rate article
Думите на баба ми отекнаха в ушите ми – тя обеща да остави апартамента на брат ми и на мен. Не очаквах обаче, че всичко ще се развие по този начин!