Дъщеря ми и синът ми ме изоставиха.

Дъщеря ми и синът ми ме изоставиха. Надявах се, че когато пораснат, ще осъзнаят, че трябва да ми бъдат опора, но животът направи своите корекции.

Съпругът ми почина, когато по-малката ми дъщеря беше на 4, а синът ми – на 6 години, така че трябваше да се грижа за всичко сама. Освен че работех като медицинска сестра, имах работа на непълно работно време, понякога ходех на работа, когато децата ми отиваха при баба си за лятото, и правех всичко възможно, за да им осигуря по-добър живот. Не ми оставаше време да мисля за себе си. Понякога ми се струваше, че вече не мога да се справя, но тогава поглеждах в очите на децата си и осъзнавах, че заради тях бих преместила планини. Винаги се опитвах да се уверя, че те не са по-лоши от връстниците си, че са израснали като възпитани деца, които разбират, че майка им има нужда от помощ. Мислех, че когато пораснат, ще бъдат мили, чувствителни и надеждни, но всичко се обърна срещу мен.

След като завършиха гимназия, никой от тях не можеше да влезе сам в мечтаните университети, затова взех заеми за платено обучение. Беше трудно, можех да спя по няколко часа на ден, но исках да направя всичко възможно за тях. Мислех, че на стари години ще си спомнят за мен с добра думаһттр://…. После им помогнах да си намерят работа, а когато се появиха внучките, никога не отказвах да седя с тях, понякога ми ги даваха за цяло лято. Сега внуците ми ходят на училище, те са по-големи, така че нямат толкова голяма нужда от моята помощ с децата.

Неотдавна бях хоспитализирана. Припаднах в дома на съседката си, извикаха линейка и ме откараха. Оттам реших първо да се обадя на сина си и да му кажа, че съм в болница и имам нужда от лекарства. Той каза, че не може да дойде, защото има много работа, затова ще изпрати пари на сестра си, за да купи всичко необходимо. На следващия ден дъщеря ми дойде, купи всичко от списъка на лекаря, седна с мен за половин час, оплака се от живота и проблемите си и така и не ме попита как се чувствам. През следващия месец децата ми не ме посещаваха, а понякога на гости идваше същият съсед, при когото живеех.

Преди да ме изпишат от болницата, лекарят дойде и ми каза, че ще имам нужда от лични грижи, затова за първи път ще е по-добре да живея с едно от децата. Реших първо да се обадя на сина си, но той дори не ме изслуша и прехвърли отговорността на сестра ми. Втория път дъщеря ми пристигна много недоволна, че брат ѝ отново я е изпратил. Тя ми помогна да опаковам нещата си и аз ѝ казах, че лекарят препоръчва личен надзор. Това разгневи дъщеря ми, тя започна да се обажда на брат си и да спори с него, сякаш има работа и няма време да седи върху мен. Тя не попита какво е казал синът ѝ.

Дъщеря ми ме заведе вкъщи, не съм я молила да остане, приех го. Тя беше много щастлива и бързо замина по работа. Реших да помоля за помощ съседката си, която ме посещаваше през цялото време. Сега ме преследва мисълта, че децата ми са се превърнали в такива безчувствени безчовеци, които не се интересуват от собствената си майка. Кога направих тази неизбежна грешка?

Rate article
Дъщеря ми и синът ми ме изоставиха.