Дорис и съпругът ѝ седнаха на брега. “Да поплуваме ли?” – внезапно предложи Алекс, приятелят на съпруга ѝ. “Не, водата е студена” – сви рамене Дорис. “Аз ще плувам”, изведнъж Мария подкрепи Алекс и отиде до езерото. Дорис погледна приятелката си и се стъписа.

– Алберт, разбирам, че тази година няма да ходим на почивка, нали?” Дорис е разстроена от мълчанието на съпруга си относно почивката.

Обсъждахме, обсъждахме, къде ще ходим, и ето те тук!

Дорис беше най-разстроена, че няма да отидат в селото в покрайнините на града, където отдавна ходеха. И Дорис много съжалява за това. Там е много красиво, има хубав хотел с голям басейн. Но не това е най-важното. Дорис и Алберт отдавна мечтаят за дете, но това не се получава.

Изглежда, че и двамата са здрави, дори са проверени. Но все още нищо. А те разказват такива истории за това село! Моята приятелка беше там със съпруга си. Отишли са в местния манастир в това село. Изкъпали се в осветения извор заедно със съпруга си.

А наскоро тази приятелка се обадила от радост – била бременна! Така че Дорис с нетърпение очакваше това пътуване.

– “Вече съм си уредила почивка за две седмици, Алберт, жалко, че няма да отидем! Срамно е да съм сама вкъщи…

-Дарлинг, разбираш ли, – Алберт прегърна жена си, – не мога да тръгна сега. Не се натъжавай, аз ще си предам работата и ще отидем, където пожелаеш, добре?

Дорис кимна и накрая се усмихна:

-Алберт, разбира се, че е добре. Знаеш ли, мислех си, че може би ще отида във вилата на Мария, а ти после ще можеш да дойдеш при нас през уикенда, а? Поне ще се измъкнем по някакъв начин. Мария отдавна ни вика, не е далече. Имат езеро и гора точно пред портата.

Разбира се, не е много добре, че Мария ще бъде с тях на почивка. Но е нелепо да й завиждаме. Тя, разбира се, е добра приятелка, но никога не е имала много ухажори…

Алберт сви рамене:

-Не знам, ако искаш, върви.

Мария беше най-добрата и единствена приятелка на Дорис. Още от гимназията. Алберт не я харесваше особено. Тя не беше красива и беше много скучна. Е, в каква компания можеш да си почиваш?

Мария живееше с родителите си в центъра, в луксозен апартамент. Завършила бе историческия факултет, водеше екскурзии в музеите на града. Сивият ѝ образ не беше много привлекателен…

Дорис обичаше да посещава Мария. Вилата ѝ беше необичайна. Не наскоро ремонтирана, каквито имат много хора сега, а истинска стара вила. Намираше се близо до града. Целият парцел е покрит с дървета. А къщата е направо чудо! Таваните са високи, дъсчени. Старинни полилеи. Влизаш в къщата и забравяш за всичко, което е зад прага…

…Това лято времето беше прекрасно. Цял четвъртък Дорис лежеше в хамака и четеше книги. После с Мария хапнаха вкусни пилешки юфка и пиха чай с черешово сладко и мек пресен бял хляб от местната пекарна.

Алберт се обади в петък следобед:

-Дарлинг, чакаш ли ме? Слушай, имаш ли нещо против да взема Алекс, моя партньор, с мен за компания? Попитайте Мария. Имаш ли нещо против? Добре, скоро ще бъдем там.

Алекс работи с Алберт. Той също е чудак. Такъв едър човек, изглежда дори с наднормено тегло, а тънката му къдрава коса го прави да изглежда малко нелепо. Но Алекс похвали Алберт за работата му, човекът е трудолюбив и умен.

Алекс обеща да сготви пилаф в събота. Двамата с Албърт донесоха цял багажник с храна. А на сутринта всички решиха просто да се разходят край езерото.

Дорис и Алберт седнаха на брега. Водата беше кристално чиста.

-Да плуваме ли? – Алекс изведнъж предложи.

-Не, водата е студена… – Дорис сви рамене.

-И аз ще го направя – изведнъж Мария подкрепи Алекс.

Тя отиде до езерото, захвърли на тревата торбестия си сандал и очилата.

Дорис погледна приятелката си и изтръпна! Косата ѝ беше разцъфнала. Дорис се изненада – о, и приятелка!

Каква фигура има тя! А лицето с разпусната коса изглеждаше привлекателно:

-Настигай, – извика Мария Алекс.

Той не се смути. Също така неочаквано се оказа, че има добра стойка. Беше мускулест.

Плуваха един срещу друг, като се смееха. Къдриците на Алекс се намокриха.

-Гледай, точно като по филмите, гледай, и Мария е красива! -Дорис се обърна към Алберт. Кажи му да си подстриже косата, тези рошави кичури не му отиват. И така – ами, просто е красив!

През целия ден Мария и Алекс се гледаха. Беше очевидно, че между тях е пламнала искра. Каква изненада!

Атмосферата на романтиката обгърна Дорис с Алберт. Борови дървета, горско езеро. Тишина около тях.

Вечерта Алекс свиреше на китара, всички пееха. Намериха един стар чайник, набраха шишарки от горски плодове. После пихме ароматен чай, любувайки се на слънцето.

Вечерта Дорис също искаше да поплува в горското езеро. Тя си спомни историята за чудодейното къпане в манастира. Водата в езерото се беше затоплила и беше по-топла от въздуха. Но студените течения отдолу не ѝ позволиха да се отпусне.

-Толкова е тихо, Дорис. Само ти и аз – прошепна й Алберт, докато бавно излизаха от водата, хванати за ръце.

Дори останаха още два дни във вилата по покана на Мария. Алекс и Албърт си взеха отпуск през уикенда, на работа се бяха уговорили, че ако се наложи, ще дойдат веднага. В края на краищата тя е много близо до града. Никой от тях не искаше да наруши тази вълшебна идилия.

Мария и Алекс прекарваха цялото време заедно. А Дорис и Алберт също се наслаждаваха на уединението.

Почивката беше успешна. След два месеца Алберт най-накрая се справи с работата и щастливо съобщи на Дорис:

-“Е, скъпа, остават ти още няколко дни от ваканцията, нали? Спомняш ли си, че отиде рано на работа? Може би ще отидем на море, за да си починем? Или в онова село в покрайнините, където е манастирът. Къде искаш да отидем?

-Алберт, първо сме поканени на сватба. Представете си, Мария и Алекс се женят! Алекс още не ти е казал? И второ – Дорис направи загадъчна физиономия, – Алберт, знаеш, че тогава беше толкова необичайно пътуване. Струваше ми се, че това е провидение за всички нас.

Не беше случайност, че всички бяхме там. И това горско езеро. То изпълни всичките ни желания, вече не искам да ходя никъде. Защото скоро ще бъдем мама и татко! Най-накрая ще си имаме бебе! Това е чудо, Алберт, представяш ли си?

Алберт прегърна мълчаливо Дорис и те седяха дълго време в мълчание. Точно както тогава, на брега на езерото.

Знаеш ли, това беше най-хубавата ми ваканция. Във вилата на Мария. Ваканция за четирима ни, но отдавна не бях бил толкова щастлив. Чувствах се така, сякаш бяхме само аз и ти. Само ние двамата. Разтворих се в теб. Предполагам, че това е било всичко.

Животът в бягство, в суматоха, не е пълноценен, не може да бъде плодотворен и щедър. Понякога трябва да спреш, за да разбереш какъв късметлия си и да му се насладиш…

Всички ние сме късметлии. И аз съм щастлива за Мария и Алекс.

Но най-важното е, че съм много щастлива, че сме почти трима!

Rate article
Дорис и съпругът ѝ седнаха на брега. “Да поплуваме ли?” – внезапно предложи Алекс, приятелят на съпруга ѝ. “Не, водата е студена” – сви рамене Дорис. “Аз ще плувам”, изведнъж Мария подкрепи Алекс и отиде до езерото. Дорис погледна приятелката си и се стъписа.