Добре е да обичате роднините си отдалеч. Като леля ми, която ми дойде на гости.

Веднъж леля ми дойде на гости на Артър. Това беше неочаквано посещение. Тя се обади: “Вече съм във влака, на път съм. Но нямам пари за обратен билет. Помисли за нещо”. Какво има да се мисли? Не разполагахме с допълнителни пари за обратното й пътуване.

Наскоро бяхме купили кола, баща ми получи инсулт и ремонтирахме къщата. Пътувайки към дома от гарата, леля ми искаше да излезе и да разгледа магазините. В края на краищата, не можеш да отидеш на гости без подаръци. Артър намери място за паркиране и извади вестника, за да чете, докато леля ми обикаляше магазините. Но уви…

Тъй като пристигнала без пари, тя нямала пари, с които да купи подаръци. Артър трябваше да я придружи по магазините и да плати за тях. Освен това трябваше да изслушва мнението на леля си за всеки продавач в магазина. Освен това той се срамуваше от поведението ѝ, защото например казваше на продавача да намери нещо, което той нямаше. Тя едва не докарала продавача до нервен срив. Тя се суетеше и мръщеше.

След пазаруването, за което Артур плати, те потеглиха.

Когато се прибраха у дома, леля ми започна да определя свои собствени правила. Каза, че си ляга много рано, така че в десет часа всички трябва да си лягат и да не я безпокоят. На закуска леля ми изрази възмущението си, че някой е пуснал водата в тоалетната три пъти през нощта. А за неделя беше планирала да отиде в гората за гъби. Мястото, където за последен път беше събирала гъби, много ѝ харесваше. Но това е било преди повече от десет години.

Артър се опита да каже, че сега има по-добри места, но леля ѝ отхвърли всички възражения. В резултат на това за седемте часа, през които траеше пътуването, беше събрана само една малка кофичка гъби. Лелята не беше доволна, но, разбира се, за това беше виновен Артър. Той имаше достатъчно разум, за да не спори с жената.

Артур ми разказа историята по телефона: наложило се е да се измъква сам. Разбрал колко голяма може да бъде семейната любов – колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-добре.

 

Rate article
Добре е да обичате роднините си отдалеч. Като леля ми, която ми дойде на гости.