– Добър вечер, дойдох да си взема стол на колелца.

По онова време беше около двадесет и две години. Приготвяхме се за лягане. Децата едва си бяха легнали, а аз тъкмо наливах мляко на най-малкия и с нетърпение очаквах да си взема душ. Изведнъж звънецът на домофона се обади.

Тъй като прозорците ни гледаха към двора, от балкона можехме да видим кой е влязъл. Чудех се кой ли е решил да се отбие толкова късно, знаейки, че имаме малки деца. Никога не се знае кой може да е: съседи, които са си забравили ключовете, линейка на някой от нашите съседи. Разбираемо е, че често отварям вратата, без да питам.

Тин път видях няколко млади момчета, които вероятно искаха да влязат вътре, за да се стоплят. Не им отворих, защото осъзнах, че ще им е достатъчно да влязат само веднъж и после ще продължат да се връщат.

Например, винаги ми се обаждат пощальонът и чистачката. През деня винаги отговарям на домофона и се опитвам да го направя възможно най-бързо, за да не събудят сина ми от силните звуци, защото се случва така, че когато дойдат, бебето ми спи.

Предстои ми да родя третото си дете и бременността ми е към края си, с всеки изминал ден ставам все по-бавна и се налага да правя много неща бавно.

Започнах да слагам сина си да спи. Изключих осветлението в целия апартамент. В къщата беше тихо. Бебето ми започна да дреме спокойно, още десет минути и аз също можех да заспя. Очакваната почивка беше дошла!

Но не, домофонът отново се обади. Съпругът ми отиде да отговори. Децата веднага скочиха и искаха да видят кой идва. Извиках на мъжа ми да не отваря, защото сигурно са малките.

Съпругът вдигна интеркома. Отначало изрази недоволството си от нощния посетител, но после го пусна да влезе. Нощният посетител беше мъжът, от когото бяхме купили апартамента преди почти две години.

По онова време купихме апартамента с мебели, които бяха доста стари, но в добро състояние. Предишните собственици бяха оставили едно легло, кухненски шкафове, няколко килима, две кресла, диван и пейка. Върнахме всички тези мебели, защото искахме да започнем ремонта възможно най-скоро.

Бившият собственик на апартамента искаше от нас да върнем мебелите, които са били в апартамента по време на продажбата. Човекът дори не се извини, че е дошъл толкова късно.

– ‘Добър вечер, дойдох да ви кажа да ми върнете стола на колелца.
– Тук имаше много мебели, но нямаше стол.
– Не можеше да бъде, беше вдясно от балконската врата.
– Раздадохме всички мебели, които оставихте, не запазихме нищо, но столът, за който говорите, не беше там.
– Какво имаш предвид, че не беше там, знам, че беше там. Моля, проверете, може би все още е там!
– Можете да отидете и да видите със собствените си очи, че го няма, не е останало нищо от обзавеждането на апартамента ви.
– Когато продадохме апартамента, трябваше да вземем нещо за спомен. Тогава взехме няколко неща, но аз забравих за този стол. Но сега той ми е много нужен, моля ви, дайте ми го!
– Нали разбирате, че нямаше стол! – Започнах да се ядосвам.
– Разбирам, че не искате да ми го върнете. Разбрах всичко, довиждане!
– Ако искаш следващия път да видиш как са се променили нещата в стария ти апартамент, моля те, ела следобед и не си измисляй глупави оправдания.

Когато мъжът си тръгна, попитах съпруга си дали си спомня за стола, тъй като не ми се струваше, че съм го виждал. Съпругът също не знаеше за кой стол става дума. Купихме апартамента в края на лятото на 2019 г. и ако тогава знаех, че точно една година по-късно ще купим и бунгало, никога нямаше да подаря мебелите, защото самите ние имахме остра нужда от тях.

Съжалявах този човек, дори враг не би му го пожелал на шейсетгодишна възраст. Синът му сега живее в Берлин, съпругата му почина преди осем години, а свекървата, с която беше в отлични отношения, също почина преди три години. Мъжът редовно я посещавал. Ясно е, че сега той е много самотен. Вероятно затова е решил да посети стария апартамент.

Той обаче открил доста необичайна причина!

 

Rate article
– Добър вечер, дойдох да си взема стол на колелца.