До последния момент Айрис не искаше да отиде на рождения ден на свекърва си. Тя дори се зарадва на измислената миниатюра, но на следващия ден много съжаляваше!

Много проблеми се стовариха върху Ирис наведнъж. Първо се скара с най-добрата си приятелка за някаква глупост, после имаше много работа в работата, а и 55-годишнината на свекърва ѝ. Трябваше да се подготви нещо грандиозно, но беше трудно да се измисли подарък, нямаше идеи. Тя беше заможна жена, имаше всичко. Дори нямаше какво да подари. Ирис изпратила съпруга си при свекърва си, за да разбере какво иска. Мъжът се върнал с новината:

– Мама казала, че няма нужда от нищо. Е, както винаги, тя започнала да отказва.

– И в крайна сметка какво? Нима той разбра нещо? Или просто отиде в другия край на града за нищо.

– Накрая тя каза, че можем да платим за почивката ѝ, изчислихме, че е чиста сума.

– Уау. Можехме да купим подарък и за по-малко пари.

– Ирис, купихме на баща ти екскурзия до санаториум, която струваше още повече, но аз не се поколебах да дам парите.

– Това беше за здравето му, не за нищо.

– Рожденият ден на мама не е загуба. Това са нейните спомени за цял живот. Купихме на майка ти скъпа прахосмукачка-робот, аз също нямах нищо против.

– Прахосмукачката е полезна. Мама няма време да прави каквото и да било вкъщи, защото е с внучката си. Дъщеря ти, между другото. И все пак тя е твърде скъпа за един ресторант.

Дните минаваха и датата на годишнината наближаваше. Трябваше да се отиде в ресторанта и да се направи резервация, да се обсъди менюто. Съпругът все пак отиде и плати веднага сметката.

– Напразно си платил за моето място, аз така или иначе няма да дойда. Можеше да спестиш пари и да купиш цветя за майка си.

След тази фраза мъжът престана да говори с Ирис. Тогава тя се обадила на приятелката си, за да се оплаче, но не намерила подкрепа.

– Айрис, има подаръци за всички. Майка ти има нужда от прахосмукачка, а свекърва ти иска спомени. На всекиго поотделно.

На рождения си ден Айрис се престори на много болна, затова си остана вкъщи. Когато съпругът ѝ се прибра от годишнината, Айрис се престори, че спи. Веселият мъж и дъщеря му продължили да обсъждат празника на баба и да довършват тортата.

На следващия ден Ирис нервно разгледала снимките от рождения ден в интернет. Докато мъжът спял, получил текстово съобщение от майка си:

– Сине, много ти благодаря за този празник, винаги ще го помня. Жалко, че Ирис не можа да дойде, благослови я. Още веднъж ви благодаря, деца мои, това беше най-хубавият ден.

Ирис се почувства зле. Може би не трябваше да започва всичко това и да измисля несъществуваща болест.

 

Rate article
До последния момент Айрис не искаше да отиде на рождения ден на свекърва си. Тя дори се зарадва на измислената миниатюра, но на следващия ден много съжаляваше!