Дълго време мълчах и търпях майка ми. Но една случка промени всичко

Когато бях на седемнадесет години, баща ми почина. Майка ми работеше усилено на две места и не печелеше много. Спестявахме от всичко, което можехме. Семейството ни ядеше плодове и сладкиши само по празниците. Не смеех да поискам нищо от майка ми. Опитвах се сама да изкарвам прехраната си. Имам по-малка сестра. С майка ми се опитвахме да правим всичко, за да не се чувства тя лишена.

За съжаление смъртта на баща ми не беше краят на проблемите в семейството ни. Майка ми беше хоспитализирана с инсулт. Оттогава тя не може да ходи правилно. Отпуснахме ѝ инвалидна пенсия, въпреки че тези пари не бяха достатъчни за лечението. Не беше лесно, но се опитвах да вярвам в най-доброто.

Трябваше да прекъсна следването си, защото оттук нататък бях единственият издържащ семейството. Беше ми много трудно да се грижа за болната си майка и сестра си. Много хора ми предлагаха да ми помогнат, но аз отказвах. Преди да се разболее, майка ми беше много мил и искрен човек. Но след инсулта тя се промени.

Отначало се оплакваше от нещастната си съдба, а след това от мен и сестра ми. Готвехме лошо, не почиствахме старателно или харчехме твърде много пари за себе си. Особено когато тя се нуждаеше повече от парите.

Опитах се да не обръщам внимание на бърборенето ѝ. Тя беше болен човек и аз можех да я разбера. Но бях наранена от това отношение към нас. Правех всичко за нея, а тя не оценяваше усилията ми. Приятелите ми многократно ме убеждаваха да наема медицинска сестра за майка ми и да сменя работата си. Трябваше да отида някъде другаде, за да изкарвам повече пари, но така нямаше да мога да се грижа за майка си. Как бих могъл – майка ми има две дъщери, а за нея щеше да се грижи чужд човек. Не мога да го направя.

Имаше все повече и повече оплаквания от страна на майка ми. Тя ни се караше за всякакви покупки. Въпреки че пестяхме от всичко.

Дълго време мълчах и бях търпелива. Но една случка завинаги промени отношението ми към майка ми.
Разболях се. Имах ужасно главоболие, треска, кашлица и настинка.

Не можах да заспя цяла нощ и на сутринта реших да отида на лекар. Сестра ми видя състоянието ми. Тя се приготви за училище, прегърна ме и ме помоли да не отлагам ходенето на лекар. И майка ми, както винаги. Тя каза, че не се нуждая от никакво лечение. Младият организъм може да се справи с болестта сам. Но тя е в много по-тежко положение от мен. Тя се нуждае от повече пари. Сега ще похарча всички пари за прегледи и консултации с лекари, а ще имам обикновен грип. Не ми пука за майка ми и искам тя да умре.

Слушах всичко това и плачех тихо. Честно казано, нямах повече сили. Заради майка си се отказах от ученето и от усилената си работа, въпреки че имам много други възможности. Или бях толкова уморена от всичко, или бях изморена, но крещях на майка си. Казах всичко, което мислех за нея.

Прегледът показа пневмония. Лекарят настояваше за болнично лечение, но този вариант определено не беше за мен. Не можех да оставя сестра си с майка ми. Написах отказ да бъда хоспитализирана, купих необходимите лекарства и отидох в дома на приятелката ми.

Моника ме пусна да вляза. Тя ми крещеше, че се разхождам наоколо, вместо да си остана вкъщи под завивките. Говорихме дълго време. Разказах ѝ за ситуацията с майка ми и я помолих да ми помогне да намеря медицинска сестра. Също така се нуждаех от място за живеене. Не можех да живея повече там.

Моника ми предложи да остана при нея, а междувременно да се прибера вкъщи и да взема необходимите лекарства.
Вкъщи ме чакаше майка ми, която крещеше като луда, щом отворих вратата. Тя не попита за здравето ми, а отново броеше парите. Нахраних я, после взех лекарствата си и отидох в стаята си да си почина. Няма да живея повече тук.

Приятелката ми бързо изпълни молбите ми. Тя намери медицинска сестра и ми позволи да живея при нея. Смених работата си и вече не посещавам майка си. Може би изглеждам като жесток човек, но направих всичко за нея. И никога не получих никакви благодарности. Така че струваше ли си усилията? Все още всичко ми предстои.

Всеки месец отделям пари за нуждите на майка ми и за заплащане на медицинската сестра. Давам дори повече, отколкото е необходимо. Виктория , жената, която седи до майка ми, казва, че все по-рядко си спомня за нас. Тя не ни пожелава честит рожден ден. Въпреки че аз и сестра ми я поздравяваме. Но не това е най-важното. Успях да сменя работата си и съм на път да се изнеса от жилището на приятелката си. Със сестра ми ще наемем апартамент. Сестра ми също ме подкрепя и казва: “Трябва да се грижиш за родителите си, но не и когато те бавно те изяждат”.

 

 

 

 

Rate article
Дълго време мълчах и търпях майка ми. Но една случка промени всичко