– Дядо, ти ще станеш прадядо. – Е, радвам се! Кога точно? – Утре ще отида на лекар и ще разбера!

Бях на осем години, когато бащата на майка ми дойде да живее при нас. Преди това го бях виждал само няколко пъти – живееше някъде далеч, на север. Знаех, че някъде далече е имало такъв човек, бащата на майка ми, моят дядо. Но това не повлия на нищо. И тогава започна.

Аз съм на осем години! – Дядо! Можеш ли да рисуваш снежинки? Дядото смело взема молива си. После ми признава, че изобщо не може да рисува. Нищо! Но вкъщи бяхме само той и аз, така че нямаше кого да помоля за помощ. И – о, Боже мой! Дядо е рисувал!

Аз съм на единайсет! Втурнах се в стаята му и заплаках силно: – Дядо! – Моето момиче, какво правиш? Плачеш ли? – Идвам с теб! Искам да отида с теб! – Е, хайде да вървим! Облечи се. – Майка… Тя не иска да си тръгне… Дядо тръгва мълчаливо. И се връща след пет минути: – Хайде да вървим, мама каза, че е добре. Но тя каза, че ако след това не си напишеш домашните както трябва, аз ще отговарям за всичко! Отиваме за гъби с дядо. След това, след като донасяме вкъщи пълни кошници, тръгваме всеки по своя път. Аз – да си напиша домашното, а дядо – в кухнята, да почисти гъбите. Много се старая – не мога да подведа дядо си. На следващия ден получавам три шестици от училище.

Аз съм на дванайсет! – Моето момиче, не съди хората толкова строго, помисли си, в края на краищата тя е твоя приятелка. – Бивша приятелка! Бивша приятелка! – Е, не бъди толкова категорична. Тук се говори, говори за случилото се и може да си промениш мнението. А когато това стане, повярвай ми, ще се срамуваш, че си искал, както казваш, да й откъснеш главата и да й изтръгнеш косата! – Няма да го направя! Няма да стане! Няма да стане! – Просто си много разстроен, почакай до утре, всичко ще се оправи. И аз имах една случка в живота си… И дядо ми разказва някаква подобна история, след която вече не ми се струваше, че кавгата ми с най-добрата ми приятелка е краят на всичко и всеобща катастрофа. Този разговор между мен и дядо ми ме учи да анализирам ситуацията, като се опитвам да не правя прибързани неща.

Вече съм на тринадесет години! – Родителите ми са извикани в кабинета на директора на училището. Дядо, а ти какво ще кажеш…? – Какво направихте? – Нищо не съм направил. – Тогава защо ме викат? – Просто момичетата пушеха и… – Имаш предвид момичетата? – Аз просто стоях там, това е всичко! – Слушай, слънчице, то е мое. Ще отида на училище и няма да кажа нищо на родителите си. Но трябва да обещаеш… – Дядо, обещавам, че никога повече няма да го направя, обещавам! И наистина вече дори не вдигах цигара.

Аз съм на четиринайсет години! – Боже мой, моето момиче, какво стана с косата ти? Ти си я боядисала, нали? Но майка ти ти е казала да го направиш! – Мама каза, че е добре – изхлипах аз. Много исках да си боядисам косата, майка ми дълго време не ми позволяваше, ругаеше ме, крещеше, а после просто махна с ръка: прави каквото искаш. И сега стоя в банята пред огледалото. Косата ми беше с такъв див нюанс, сякаш щях да се озова във филм на ужасите. А дядо ми ме гледа и започва да се смее истерично. Това ме кара да се разплача още по-силно. – Добре, не плачи, ами да отидем на фризьор. Вечерта посрещам родителите си с нов великолепен цвят на косата. – Изглежда добре на теб – казва майка ми.

Аз съм на петнайсет! Връщам се вкъщи от парти за рожден ден. В коридора майка ми изтичва да ме посрещне. – Пила ли си? – Съвсем малко – отговарям, но усещам, че езикът ми се преплита. – О, само малко! Е, майка ми вдига скандал. В момента, в който крещяха, баща ми и дядо ми избягаха. Последният, преценявайки ситуацията, бързо ме избутва в една стая, а родителите ми – в друга: всички говорят – на сутринта. На следващия ден се промъквам в кухнята и с ужас установявам, че родителите ми вече седят там. Те имат нужда от начин да обяснят. И тогава чувам гласа на дядо ми: – Аха, виждаш колко си прав! Не те забравям! – Ами аз? – Какво? Ти също отиде на танци с приятелите си, когато беше на петнайсет. И оттам те поведоха под ръка. Вече не можеше да ходиш сам! Така че дъщеря ви все още е добро момиче. Е, тя изпи една капка. Какво си помислихте? Влязох смело в кухнята. Никой не ми каза и дума.

Аз съм на двадесет и три години! – Дядо, ти ще станеш прадядо. – Е, радвам се! Кога точно? – Утре ще отида на лекар и ще разбера! – Казахте ли на майка си? И на съпруга ти? – Все още не съм казала на никого, само на теб. – Е, кажи им. И не им казвай, че аз първа съм разбрала. – О, дядо, наистина…

Аз съм на двадесет и четири години! Синът ни е на един месец. Всички роднини са се събрали за случая. Подслушвам дядо ми да говори с майка ми: “Е, – казва той, – изглежда, че съм изпълнил всичките си задължения, живях достатъчно дълго, за да видя правнука си, единственото, което ми остава, е да… – Да се оженя! – Мама се смее. – Какво е толкова смешно? – Дядо казва сериозно. – Да, да се ожениш! – Ами, върви, търси си булка… – Мама се смее. – Вече! Мама спира да се смее. И тя, и баща ѝ гледат дядо с отворени уста. Тогава аз започвам да се смея. – Защо се смееш? Нали знаехте всичко? Ами, дъщеря ми… Ами как да ѝ обясня, че познавам булката отдавна, че много я харесвам и че с дядо купихме костюм за сватбата?

Каква е връзката ви с дядо?

Rate article
– Дядо, ти ще станеш прадядо. – Е, радвам се! Кога точно? – Утре ще отида на лекар и ще разбера!