Децата решиха да дойдат, когато им казах, че съм написала завещание при нотариуса!

Животът ми със съпругата ми може да се нарече обикновен. Не станахме богати, но бяхме щастливи, имахме две деца и им давахме всичко, което можехме. Дълго време работех като заместник-директор в една фабрика, така че те винаги имаха нови дрехи и цял хладилник, пълен с вкусна храна. Всяка година ходехме на почивка на море или на планина като семейство, но откакто децата започнаха да живеят със собствените си семейства, всичко се промени. Отначало си мислех, че това ще е за добро, но понякога се случват неща, които не зависят от нас.

Всяко от децата ни получи ремонтиран апартамент като подарък от нас на 18-ия си рожден ден. Все още планирахме да организираме луксозни сватби и да им подарим коли, но времето летеше и никой не беше пощаден. Съпругата ми започна да се разболява тежко и всичките ми пари, а след това и спестяванията ми, отидоха за лечение.

Когато се пенсионирах и спестяванията ми започнаха да се изчерпват, а трябваше да продължим да лекуваме жена ми за нещо, решихме да помолим децата си за помощ. Най-голямата ми дъщеря веднага ни даде необходимата сума, но даде да се разбере, че това са всичките ѝ спестявания, така че следващия път ще е по-добре да помоли брат си за помощ.

Със съпругата ми обаче предварително знаехме, че няма смисъл да ходим при него, защото финансите в къщата им се управляват от съпругата му, която няма да остави нито една излишна стотинка да отиде напразно. Децата им виждат сладкиши само когато им гостуваме, а междувременно имат пари само “за черни дни”.

Когато директорът разбра за липсата ни на средства, каза на подчинените си, които всички ме обикнаха, защото се отнасях с тях като с равни, и те ни дадоха значителна сума пари, която трябваше да стигне за една година. Мисълта, че моите подчинени ни помагат повече от семейството ми, ме караше да се чувствам неудобно, но се стараех да не споделям такива подробности.

Година по-късно съпругата ми почина. На нейно име бяха регистрирани апартаментът ни и две коли, които тя също ми завеща. Децата се ядосаха за това и ми го казаха директно: “Защо на един стар човек му трябват две коли?” Бях възмутен от тази реакция, защото с жена ми сме им дали добра основа за живот и те трябва да са благодарни за това, а не постоянно да очакват нещо друго. Но не това беше най-лошото.

Най-много ме разстрои фактът, че през последните две години от болестта на майка им децата почти не я посещаваха. Посетиха болницата няколко пъти и това беше всичко.

Когато загубих най-скъпия си човек, очаквах да намеря подкрепа от децата си и започнах да ги посещавам по-често, но забелязах, че това ги дразни и не оставам повече от няколко часа.

Почти по същото време започнах да се сприятелявам с едно младо семейство в квартала, което наскоро си беше купило апартамент. Те често ми помагаха, почерпваха ме с лакомства, а в замяна аз оставах с децата им, защото те не ми водеха внуците си.

Веднъж бях толкова болна, че лекарят ми препоръча да не ставам от леглото без нужда. Обадих се на децата си да дойдат и да ми помогнат поне за една седмица, докато мога да стана, но те си имаха свои неща за вършене. Тогава онова младо семейство отново ми се притече на помощ. Те се превърнаха в истинско семейство за мен. И аз осъзнах, че искам да им оставя апартамента си.

Децата научиха за това от мен, но не веднага. След няколко месеца се сетиха за мен само на рождения ми ден и не дойдоха, а само се обадиха. Когато споменах, че наскоро съм била при нотариус, две от тях изявиха желание да ме посетят. Зарадвах се да ги видя, но от тази среща не произлезе нищо добро.

Дъщеря ми и синът ми пристигнаха с децата си, помогнаха да се подреди масата и празникът започна. Естествено, първата тема на разговор беше моето завещание; те вече бяха разпределили имуществото ми помежду си и само чакаха моето потвърждение, че ще го направя. Тогава ги зашеметих с новината, че оставям апартамента на съседите си, но те ще получат две коли.

Разбира се, тази новина ги разгневи и отначало се опитаха спокойно да ме убедят, но после започнаха да спорят. Когато разбраха, че нищо не ми действа, заплашиха, че никога повече няма да видя нито тях, нито внуците си. Сякаш и преди са идвали често…

Нямам право да се оплаквам от живота си, имах прекрасна жена и всичко, което исках, но някъде се предадох и не видях кога децата ми започнаха да бъдат толкова меркантилни и да живеят само за пари

 

Rate article
Децата решиха да дойдат, когато им казах, че съм написала завещание при нотариуса!