Чужда квартира? Платете наема!

– Не знам дали сватбата на дъщеря ми ще се състои. Всички са се скарали. А бъдещият зет се побърква. Остават две седмици до сватбата, а той полудява. Не знам как ще свърши всичко, жал ми е за дъщеря ми – оплаква се Алина.
– Защо се карате?

– Няма да повярваш, заради апартамента. Решихме да зарадваме младите, събрахме всичките си спестявания и купихме апартамент като сватбен подарък. Трябваше да продадем и къщата край езерото и гаража, за да имаме достатъчно за всичко. Имотът беше регистриран на името на дъщеря ми. Но ако те се оженят, какво значение има за кого?

– Е, точно това е…

– И аз, и съпругът ми мислим така. Апартаментът, разбира се, е “гол”. Трябва да се ремонтира и обзаведе, но ние нямаме никакви спестявания. Съпругът ми каза на зет ми, че нека заедно да ремонтираме апартамента по някакъв начин, за да могат да се нанесат в него възможно най-скоро. А зетят не иска да прави ремонт там!
– Защо?

– Защото това е чужд апартамент. Той не иска да инвестира в имот, който не е негов. Каза ни да направим ремонта сами. Той може да купи малки неща, но не възнамерява да харчи прекалено много пари.
– Тогава може би ще ги остави да живеят така, както е, без ремонт.

– Това не е възможно, апартаментът е напълно празен. Освен това трябва да се подменят водопроводната и електрическата система, да се изравнят подовете и стените. Старите прозорци – по-добре е да ги демонтирате, за да не се разлетят. И да се направят довършителни работи, поне минимални”, казва Алина.

Мисля, че е невъзможно да се живее в такива условия, макар че не съм много взискателна. Как може млади хора да живеят в такава разруха? Това е срамно. Бъдещият ми зет работи в голяма компания, получава добра заплата, но парите не му стигат. Защото, разбирате ли, иска да спести за собствен апартамент, за да не остане без покрив над главата си.
– Оказва се, че той иска да живее за наша сметка. Изисква от нас да направим ремонт за наша сметка. Затова му казах, че след като смята, че апартаментът е на някой друг, нека той да плаща наема. Той се усмихна и се съгласи – въздъхна Алина.

– Какво казва дъщеря ви по този въпрос?
– Тя е много разстроена и плаче през цялото време. Тя много го обича, но не можем да запазим апартамента и за него. Сега тя казва, че няма нужда нито от апартамента, нито от ремонта. Но на мен не ми харесва това, че мъжът не иска да инвестира нищо в семейството. Какво ще се случи по-нататък? Те все още не са сключили брак и вече мислят за бъдещ развод и евентуална подялба на имуществото, казва Алина.

Смятате ли, че бъдещият ми зет трябва да инвестира в този апартамент? Той планира да живее там, да има деца, да се установи. Какво значение има кой е официалният собственик? Или позицията му е логична? Какво бихте направили на негово място ?

 

Rate article
Чужда квартира? Платете наема!