Бременна съм, скоро ще имам още едно бебе. А ти можеш да задържиш това – каза сестра ми.

Лиза, по-малката ми сестра, от дете беше несериозна, с вятър в главата. Момчетата, червилото и танците бяха единствените неща, от които се интересуваше в гимназията, а през годините единственото, което добавяше към тях, беше алкохолът. Докато аз учех и работех до насита, опитвайки се да завърша с отличие, Лиза ходеше по клубове, занимаваше се със случайни връзки и се прибираше вкъщи най-много веднъж седмично.

Мама винаги предричаше на Лиза “голямо бъдеще” – да съблазни по-богат мъж, като по този начин се уреди добре в живота. Лиза попиваше настояванията на майка си като гъба. Само че при нейния начин на живот една случайна бременност беше въпрос на време. Току-що бях завършила колеж и ме наеха на пълен работен ден във фирмата, в която работех на непълно работно време по време на следването си.

А Лиза, в третата си година, си беше взела отпуск, защото беше бременна. Колкото и да е странно, майка ѝ беше тази, която я разубеди да прекрати бременността. Животът на Лиза се превърна в истински ад: майка ми не пропускаше случай да я бодне колко е разочарована. В края на краищата според плановете ѝ Лиза трябваше да свали някой богат мъж, а не да забременее на студентското парти на Бог знае кого. “Тайнственият мъж” се оказа доста приятно момче на име Алекс, който беше влюбен в сестра ми още от първи курс. Той беше новодошъл, от бедно семейство, но с големи планове за живота. Естествено, никой не искаше да го допусне дори на прага на бебето. Наех апартамент близо до работата и животът ми се превърна в дом-работа-дом, както живота на повечето хора на тази планета.

Лиза, влизайки във форма след раждането, отново се впусна в търсене на богата “каменна стена. Лиза изпълни задачата си: намери “татко”, готов да отведе Лиза, в комплект с майка ѝ, в един добре осигурен живот без бедност. Само че в този живот нямало място за Алиса, моята племенница”. Таткото “дори не знаел, че избраницата му има дете. Алиса беше доведена в дома ми, в комплект с нотариален акт за апартамента на майка ми, като морална компенсация.

– Ако има нещо, ще си върнеш апартамента.” Майка ми ме наставляваше и замина за Италия в компанията на Лиза и съпруга й, собственик на фабрики, вестници и параходи.

Алиса тръгна на детска градина. Почти не забелязваше, че майка ѝ е изчезнала от живота ѝ. Умното момиче веднага се привърза към мен и вечерите ми не бяха толкова самотни. Щяхме да живеем заедно, ако не беше Алекс, който разбра, че майката на детето му е изоставила дъщеря му. Алекс не се виждаше с Алиса, беше му забранено. Но въпреки това той редовно пускаше в пощенската кутия пликове с пари за дъщеря си.

Не виждах причина да преча на Алиса да общува с баща си. Ако майката е изоставила детето, то поне трябва да има баща – разсъждавах аз и я запознах с татко ѝ. Момичето беше възхитено: по принцип всички малки момиченца се радват на ласките на бащите си. Алекс прекарваше цялото си свободно време с дъщеря си.

На фона на грижите за Алиса ние се сближихме. Решението ни да живеем заедно беше съвсем логично. Взаимна симпатия, загриженост за детето, общи интереси – между нас нямаше митична “искра”, това беше тих обмислен избор.

Когато Алиса навърши шест години, беше време да помислим как да я запишем на училище след една година. Аз не бях неин настойник, Алекс не беше официално неин баща. Обадих се на Лиза. Отговорът ѝ беше прост:

– Правете каквото искате, сега тя е ваша отговорност. Бременна съм, ще имам дете. И ти можеш да задържиш тази.

Двамата с Алекс подписахме имената си и той отиде в съда, за да извоюва дъщеря си от Лиза, която я беше изоставила. Той беше признат за баща, Лиза – за лоша майка, и тя беше лишена от родителски права. Интересите на Лиза бяха представлявани в съда от адвокат, действащ с пълномощно. Той говореше с нейните думи:

– Не ми трябва това дете, поне го дайте в сиропиталище.

Когато Алиса започна втори клас, аз я осинових. Алекс и аз чакахме дете заедно. Още в началото написах, че Алекс е доста амбициозен млад мъж. Той си беше поставил цел и беше на път да я постигне. Имаше добра работа с чудесни перспективи. Ние нямахме нужда от пари.

Едновременно с работата Алекс търсеше инвеститори, за да започне собствен бизнес – нещо, свързано с компютърни технологии, не знам точно. Живеехме живота на обикновено семейство – Алис ме наричаше мама, нямаше търпение да дочака малкото си братче, а Алекс ни носеше всички на ръце.

Завръщането на мама и Лиза беше като гръм от ясно небе. Те се появиха, сякаш нищо не се беше случило. Мама не успя да проследи Лиза, а не толкова умната ми сестра хвърляше разклонени рога на своя “татко”.

“Таткото” не искал да търпи такова пренебрежение и неуважение от страна на съпругата си и я напсувал, като ѝ отнел бебето. Най-малкият син на Лиза имал същото гражданство като баща си и бил италиански гражданин. Безработната Лиза, която нямаше никакво имущество, нямаше никакъв шанс да получи попечителство над сина си. Това беше своеобразна карма: Лиза изостави едно дете – второто, родено, за да изсмуква издръжката в случай на развод, ѝ беше отнето.

Лиза и майка ѝ се върнаха у дома като пребити кучета. Непрекъснато се караха, майка ми обвиняваше сестра ми, че има бесен женски репродуктивен орган, а сестра ми скърбеше само за изгубените пари – най-малкото дете изобщо не я интересуваше, нито пък голямата й дъщеря. Те поискаха да останат, нямаше къде да отидат. Мама веднага започна да говори за връщане на апартамента. Съгласихме се да сключим сделка: със съпруга ми търсим апартамент и щом го купим, ще го върна на майка ми.

Алиса беше забравила Лиза и официално аз бях нейна майка. Уговорих сестра си да стои далеч от дъщеря ми. Лиза изхърка:

– Наистина трябва да го направиш. Все още съм млада, мога да си намеря нормален мъж. Ако ти харесва, възпитай я. Виждайки кой е съпругът ми, майка ми започна да мъмри Лиза:

– Каква глупачка си, виж какъв мъж си изпуснала. Трябваше да живееш сега, нямаше да имаш нужда от нищо. А сестра ти, виж я каква е хитра – хванала се е за сираче.

Лиза чу думите на майка си по друг начин. Тя се замисли и излезе на бойния път:

– Ти ми взе дъщерята и мъжа ми. Аз ще ги върна. – заяви тя пред мен.

Същия ден аз и Алекс с децата се преместихме в апартамент под наем. Вече бяхме намерили подходящ вариант за покупка, трябваше да изчакаме малко, докато продавачите съберат всички сертификати и документи. Лиза се обаждаше на Алекс всеки ден. Тя чакаше съпруга ми след работа, а дъщеря ми – след училище.

Алиса знаеше, че съм нейна леля, предложението да ме нарича мама дойде от нея. Дъщеря ми беше очарована от красивата, стройна майка. Лиза ѝ разказа приказка за злата, развеждаща се сестра, която пречела на родителите на малката принцеса да бъдат заедно. В къщата ми се появиха проблеми. Алекс се разкъсваше между жената, която все още обичаше, и мен, тази, която отглеждаше децата му. Алис правеше сцени, искаше майка си. Съпругът ми не беше на себе си, постоянно ми се караше: имаше проблеми в работата, конкурентите му бяха пуснали подобно приложение точно в навечерието на собствената му премиера. Един по-малък син беше малък остров на стабилност. Апартаментът беше купен. Чаках този ден със затаен дъх и надежда, а той беше началото на края за мен – Алекс ми купи апартамента, отказа се от правата върху него и замина за Лиза, като взе Алиса.

Подадох молба за развод. Лиза се похвали, че семейството ѝ се е върнало при нея. Майка ми се обади и поиска от мен да оставя Алекс и Лиза на мира:

– Живей си живота и това е достатъчно. Стойте далеч от тях, сестра ви заслужава щастие.

– А аз не го правя? Нима аз не го заслужавам?

Алекс беше наясно, че сестра ми няма нужда от него, че тя няма нужда от Алиса. Лиза искаше само пари и нищо друго освен пари. Радостта на Лиза с майка ми не продължи дълго: инвеститорите на бившия ми съпруг поискаха да си върнат парите. Мама и сестра ми се чудеха дали да изчакат лошата серия на Алекс да свърши, или да намерят някой по-обещаващ за Лиза.

Те се спряха на втория вариант. Лиза лесно изхвърли Алис и Алекс от живота си отново. Алекс имаше наглостта да очаква помирение с мен:

– Алис има нужда от мама, ти ни обичаш.

Мама имаше наглостта да поиска апартамента си от мен:

– Лиза реши да започне собствен бизнес, трябва й начален капитал, решихме да разменим апартамента. Ти обеща да го направиш.

Спомням си. Но аз обещах да върна апартамента, преди цинично да потъпчат семейството ми, да ме лишат от съпруга и дъщеря ми, да отнемат бащата на сина ми. Аз ги изхвърлих на улицата. Просто продадох апартамента, като оставих купувачите сами да изселят регистрираните там хора. Нека Лиза да си изкарва прехраната с това, което умее най-добре, а майка ми да бъде нейна касиерка.

Rate article
Бременна съм, скоро ще имам още едно бебе. А ти можеш да задържиш това – каза сестра ми.