“Бягайте оттук, бягайте оттук, тук определено има нещо зло…” – каза свещеникът с озадачен глас, после стана и ни остави…

Наскоро със съпругата ми изтеглихме ипотечен кредит за хубав апартамент в нов квартал, съвсем нов и все още в ремонт. “Трябва да го посветим! Все още никой не е живял в него и как ще го направим без Божията благословия?” – веднага започна да настоява баба ми. “Разбира се, къщата трябваше да бъде осветена, нямахме право да рискуваме да се случи някакво нещастие. Имаме нужда от щастие, радост и благоденствие в новия ни апартамент”, поощряваше идеята майка ми. Въпреки първоначалното ни нежелание, не можахме да устоим на натиска и решихме да проведем церемония по освещаване.

“Това е задължително”, каза тя твърдо. В уречения ден и час на вратата се позвъни и на прага се появи свещеник с кичур посивяла коса и дълга брада. Около врата му висеше голям кръст на дебела верига, а в ръцете си държеше кадилница и износена торба. Той даде на всеки от нас свещи и започна да обяснява ритуала.

“Скъпи мои – обяви свещеникът с авторитет, – запалете свещите си и вървете зад мен. Ние се подчинихме, очаквайки тържествена и свещена церемония. Когато обаче баща ми се опита да запали свещта, тя се оказа упорито предизвикателство. Тя изпускаше дим, пращеше и отказваше да се запали въпреки усилията ни. След няколко неуспешни опита свещеникът набързо събра вещите си и бързо ги прибра в чантата си.

“Бягайте оттук, бягайте оттук, тук определено има нещо зло…” – каза свещеникът с озадачен тон. Гласът му беше изпълнен с неотложност. Той бързо грабна чантата си и набързо напусна апартамента ни, оставяйки ни смаяни и озадачени.

“Странен свещеник и още по-странна свещ”, помисли си съпругата ми, забелязвайки, че свещта на свещеника вече гори без никакви проблеми.

“Може би просто е бил в лошо състояние на духа, поради което ритуалът не се е състоял”, пошегува се майка ми, опитвайки се да оправи ситуацията.

“Той говори добре, но накрая избяга. Вероятно там, където отива, няма интернет”, помислих си аз, опитвайки се да намеря нещо смешно в тази необичайна среща. “Къде изобщо можем да избягаме? Вече сме вързани за това място за следващите петнайсет години с всички сметки” – добавих с усмивка.

“Е, ще останем ли тук, или ще си търсим друг свещеник?” Гласът на баба ми ни върна в реалността, като ни подкани да намерим изход от тази неочаквана ситуация.

 

Rate article
“Бягайте оттук, бягайте оттук, тук определено има нещо зло…” – каза свещеникът с озадачен глас, после стана и ни остави…