Бебето миришеше на лекарства и на нещо друго

Тя бързо съблече бебето.

Пръстите ѝ трепереха от напрежение. Пелените се завиваха, изглеждаха безкрайни. Но накрая, зад поредния слой плат, се появи мъничко, топло телце.

То беше невероятно малко.

Малко пъпче в средата на кръгъл корем. Нокти с големината на иглена главичка. 6, 7, 10 пръста.

Момче.

Бебето беше заспало и тя нежно прокара върховете на пръстите си – невъзможно огромни – по безпомощните му гърди, коремче, крачета и ръчички. По копринения пух на главата му. Тя се наведе и подуши върха на главата му – имаше причина за тази миризма да са създадени толкова много легенди.

Но върхът на главата миришеше на лекарство и на нещо извънземно. Чуждо дете.

Стаята изведнъж ѝ се стори твърде голяма и твърде малка едновременно. Беше неудобно да си сам тук.

“Ние двамата – поправи се Олив, – ние двамата тук.

Тя си беше представяла този момент толкова много пъти, беше мечтала за него толкова дълго. Дългата опашка за осиновяване на здраво момче продължаваше вечно. Олив знаеше точно какви емоции трябва да изпитва в момента – щастие, въодушевление, нежност. Любов.

В действителност тя изпитваше разочарование, страх, самота. И тревога – изглеждаше, че цялата стая е изпълнена с нея.

Така измина един час. Една секунда. Тя взе шише с мляко и послушно, механично взе бебето на ръце, за да го нахрани. Бебето се изви, отвори смешната си малка уста и тихо изпищя. Почти безшумно, но в главата на Олив сякаш избухна бомба.

Появиха се сълзи – сълзи от несбъднати надежди, от неоправдани очаквания. Сълзи на провалени опити. Сълзи от срам, от чувство за малоценност.

За известно време тя беше толкова празна отвътре, колкото никога досега.
Бебето свърши млякото си и заспа. То спеше в прегръдките ѝ, съвсем близо до сърцето ѝ. И там, където бузата му докосваше кожата ѝ в деколтето на ризата ѝ, ѝ стана топло. Топлината се разпространи по тялото ѝ, проникна в най-съкровените ѝ кътчета, стопи ледените отвори на болката, докато не я изпълни докрай. Маслина сведе мокрите си от сълзи очи и видя, че извънземното дете го няма.

Дългоочакваният ѝ син спеше сладко на гърдите ѝ и мърдаше нос.

Историята и всички герои са измислени.

Понякога пиша “приказки” – измислени истории, които са подобни на реалния живот. Най-често историите ми са за осиновяване, тъй като животът ми е пропит с тази тема. Такива истории ми помагат да се вживявам в емоциите на другите хора и да ги разбирам по-добре. А може би и да разбера по-добре темата за осиновяването.

 

Rate article
Бебето миришеше на лекарства и на нещо друго