Баща ми помоли майка ми да му признае нещо и обеща, че ще й прости всичко, защото не може повече да живее в лъжа. Тогава не разбирах за какво говори, но запомних точно думите на майка ми…

Когато бяхме деца, всички се шегувахме с братята и сестрите си, като казвахме, че не са ни роднини, но за мен това се оказа не на шега и разбрах за него, когато бях на 40 години. Елена е обратното на майка ми и на мен. И двете сме умерени, флегматични, сдържани, а сестра ми винаги търси приключения, не може да седи на едно място.

Разбрахме, защото баба ми не можеше повече да пази тайната на майка ми. Тя се влошаваше с всеки изминал ден и се страхуваше, че ще си отиде, преди да успее да ни каже истината.

Всичко започна, когато мама и татко все още бяха свободни. Баща ми отиде в армията и обеща, че ако майка ми му е вярна, ще се ожени за нея. Но майка ми не можа да чака дълго, започна да излиза с друг мъж и те започнаха афера, която не спря дори когато баща ми се върна.

Известно време тя се срещаше и с двамата едновременно и спря едва когато официално се омъжи, вече бременна. Не знаеше от кого е детето, но периодът съвпадаше с това, че е била с двама мъже.

Мъжете си приличали и на външен вид, с тази разлика, че любовникът на майка ми също постоянно търсел приключения и не седял на едно място, като по-голямата ми сестра, а баща ми бил сдържан и умерен, като всички останали в семейството.

Когато сестра ми започна да расте и да проявява характера си, майка ми разбра чие дете е тя, а баща ми често подозираше нещо, но говореше за това само на шега, сякаш не бяха подменили или подхвърлили този малък “демон” в болницата.

След като се родих, всичко стана още по-очевидно, защото бяхме пълни противоположности и сега сестра ми се открояваше още повече от всички членове на семейството.

Когато бях дете, често чувах как баща ми моли майка ми да си признае нещо и обещава, че ще й прости всичко, защото не може повече да живее в лъжа. Тогава не разбирах за какво говори, но запомних точно думите на майка ми: “Престани да казваш това, аз винаги съм ти била вярна!”

Преди две години баща ми почина, сърцето му отказа. Той така и не научи истината за раждането на Елена, а майка ѝ не каза и дума.

Баба ми разказваше, че баща ми помолил майка ми да му разкаже всичко пред нея и обещал да ѝ прости, но тя твърдо мълчала, никога не се издала с нито една емоция или движение на пръстите.

Сега гледам майка си и не мога да разбера дали изобщо познавам този човек, защото толкова години нагло да лъжеш близък човек и да не изпитваш разкаяние ми се струва нещо ужасно. Когато й казахме, че баба ми ни е разказала всичко, тя просто сви рамене, сякаш не ставаше дума за нечий живот, а за шоколадово блокче, което е изяла като дете.

Защо мислиш, че мама е постъпила така с татко?

 

Rate article
Баща ми помоли майка ми да му признае нещо и обеща, че ще й прости всичко, защото не може повече да живее в лъжа. Тогава не разбирах за какво говори, но запомних точно думите на майка ми…