Баща ми отиде в затвора и аз останах сама с мащехата си. Но един звънец на вратата промени живота ми завинаги

  • Бях на 5 години, но си спомням този ден, сякаш беше вчера. Баща ми прочете някаква кореспонденция на телефона на майка ми, в която тя пишеше на своя приятелка, че все още се среща с богатото си гадже. Срещала се е с него рядко. По онова време баща ми печелеше много малко, за да купува неща, от които съпругът и децата ѝ нямаха нужда, но тя искаше да изхранва семейството си. Дори и твърде малко. “Как можеш да си позволиш да ми ровиш в телефона?” – крещеше майка ми, знаейки златното правило: най-добрата защита е нападението, – “заплатата ти не стига за нищо. “Как мислиш, че имаме толкова много храна в къщата?” “Не, не. “Телевизорът е мой!” – крещеше баща ми. Той е и твой!” “Да – отвърна баща ми, – и той е твой. И телевизорът, и месото, и… и Джордж. Взимам всичко със себе си. Бях уплашен. Ако до този момент не съм участвал в тези разправии, то сега бях пряк участник, така да се каже”. “Дяволът, а не Джордж!” – отвърна майка ми.

“Но баща ми ме отведе тогава. Защо майка ми трябва да се бие с един голям мъж заради мен? Баща ми ме водеше в градината, взимаше ме на ръце, хранеше ме и си играеше с мен. Дори преди този инцидент той прекарваше повече време с мен, отколкото майка ми. Навън беше зима, а аз стоях пред майка си в кожено палто: “Не плачи, мамо, скоро ще ти дойда на гости”, казах с детския си глас. Майка ми ме прегърна, а баща ми ме погледна, за да разбере, че е време да си тръгваме. Той застана пред входната врата и каза на майка ми: “Ще се видим в съда! Животът и на майка ми, и на баща ми вероятно се е стекъл по най-добрия възможен начин. Малко след развода майка ми си намери мъж и за известно време забрави за мен. Баща ми също не си губеше времето. Запозна се с Александра, дъщерята на богат бизнесмен. Понякога отивах при майка ми за няколко дни. Тя и баща ми не общуваха. Дори и след толкова време баща ѝ не ѝ прости. Няколко години по-късно, когато вече бях на 14 години, се случиха няколко важни събития наведнъж – майка ми забременя, а баща ми влезе в затвора.

На връщане от работа баща ми неочаквано се впуснал в уличен бой. Отговорността за всичко, което се случи, беше прехвърлена на баща ми и той беше осъден с цялата строгост на закона. Прощавайки се, баща ми ни каза: “Дръжте се един за друг. Ние с Александра дълго усвоявахме присъдата. Живеехме живота си, подкрепяйки се един друг. Един ден се случи нещо, което не мога да забравя. Някой позвъни на вратата. Александра приготвяше вечеря за нас, затова отидох да отворя вратата. Майка ми стоеше пред мен: “Приготви се, ще се прибереш у дома”, каза тя. “Георги, кой е?” Александра извика, докато вървеше към нас. “Дойдох за сина си”, отговори майката на Александра. Тогава Александра се опита да дръпне майка си за рамото и да я покани вътре, но майка ѝ отблъсна ръката ѝ и каза грубо: “Внимавай, бременна съм. Знаех колко болезнено е било за Александра в този момент – тя не можеше да има деца. Това беше болезнена тема за нея. Но тя винаги се е отличавала със спокойствието и издръжливостта си. Някак си успя да сложи усмивка на лицето си и покани майка ми обратно. Те седнаха в кухнята, а аз – в моята стая.

“Разбери ме, Моника, Джордж е единственият ми роднина. Той е единственият, който ме разбира сега, единственият, който може да ми помогне да се справя с това. Не мога да живея без него. Той е единственият ми член на семейството, а ти… ти имаш всичко. Искам той да живее с мен, докато баща му го няма – започна да крещи майка ми. Не можех повече да седя вкъщи. “Ти ме разделяш като парче сирене. Не се ли сети да ме попиташ? Може би вече съм решила с кого ще остана. “Много е възрастно да манипулираш едно дете със сълзи – каза майка ѝ. “Аз вече не съм дете. Мамо, аз ще остана с Александра. Ти вече си имаш всичко, а ние оставаме един с друг, за да посрещаме взаимно нещастията си. Аз ходя на училище тук, приятелите ми живеят тук. Съжалявам, но реших.” Самият аз бях шокиран, но за първи път говорех на майка си като мъж, а не като дете. Заведох майка ми до автобусната спирка. Там, докато чакахме автобуса, я попитах: “Как са нещата с твоя Адам? Все още ли се виждаш с него?” – Е, не можем да гладуваме, нали? Прегърнах тромавата си майка, засмяхме се и се разделихме. Вкъщи успокоих Александра. Предстоеше ни дълго и трудно пътуване. Чакането никога не е лесно.

 

Rate article
Баща ми отиде в затвора и аз останах сама с мащехата си. Но един звънец на вратата промени живота ми завинаги