Баща ми доведе нова майка в дома ни, когато собствената ми майка почина. Дълго време не я наричах така, но тази жена беше достойна за тази титла.

Майка ми дълго време се бореше с рака. Когато беше на 27 години, а баща ми – на 31, тя почина. Ние бяхме трима в семейството. Най-малкото дете, тоест аз, още не беше навършило 2 години. Баща ми спешно трябваше да намери съпруга или по-скоро майка за нас, защото не можеше да се справи. Шест месеца по-късно той отиде при една позната жена и я помоли да му даде дъщеря си. Жената дори не го изслушала, а веднага го благословила. Така в нашето семейство се появи една 21-годишна нова майка. Анна веднага пое грижата за къщата. Тя я подреди. Със собствените си пари купи плат и уши училищни униформи за двама от нас. По-големите веднага започнаха да я наричат майка, но аз не. Имах известни трудности с тази тема. Късно се научих да казвам, че с мен не беше лесно. Един ден показах на Анна, че косата на майка ми винаги е вързана на нисък кок. След това тя винаги ходеше с този кок на главата си.

Дори след това не я наричах майка. Тогава баща ми измисли едно приключение. Анна изпече любимия ми пай и цялото семейство седна на масата. Те се нахвърлиха върху моя пай, а на мен не ми беше позволено дори да се приближа до него, докато не нарека Анна моя майка. След 3 години майка ми роди четвъртото си дете, но първото си. Тогава нещата за семейството ни започнаха да се влошават. Татко не можеше да си намери работа по професията си и постъпи в колхоз. Майка ми също си намери работа там. След 4 години се роди второто ни дете. Майка ми никога не ни е деляла на “свои” и “не свои”. След 5 години втората ми майка се разболя от същата болест като първата. По това време по-големите ми деца вече учеха в университет в друг град. Майка ми беше в болницата и аз я посещавах всеки ден. Тя все повтаряше на лекарите, че не бива да се разболява, че вкъщи я чакат малки деца. Майка ми победи болестта.

Радостта ни нямаше граници, тя страдаше от тази гадост, но беше по-силна. След това, когато изглеждаше, че животът ни се подобрява, семейството ни започна да губи най-близките си хора. Шест месеца по-късно първият съвместен син на родителите ми щеше да се ожени. В навечерието на сватбата той изчезна. На 36-ия ден от издирването той беше намерен. Или по-скоро беше намерен и погребан. След това се преместих при родителите си. Не можех да оставя майка ми сама. След него почина баща ми, после по-големият ми брат, а по-късно и най-малкият внук на майка ми. Той беше син на по-малката ми сестра. Цялото семейство попадна в катастрофа, но пострада само синът ѝ. Удивена съм и искрено не разбирам как, след като е преминала през такъв ад, майка ми е запазила добротата, нежността и любовта си. Отгледала е пет деца, грижи се за внуците си, а сега има и двама правнуци. Всяка сутрин тя става рано, почиства цялата къща и сяда да плете малки неща за внуците и правнуците си. За нас, нейните деца, е удоволствие да прекарваме свободното си време с майка ни. Въпреки възрастта си, тя винаги има за какво да си поговорим. Любовта ѝ е достатъчна за всички.

 

 

Rate article
Баща ми доведе нова майка в дома ни, когато собствената ми майка почина. Дълго време не я наричах така, но тази жена беше достойна за тази титла.