Бабите удържаха на думата си: никоя от тях не дойде да помогне

Бях в болница, а съпругът ми беше вкъщи с децата. Имаме три от тях: момичета близначки и син. По-големите са на три години, а по-малкият е на една година. Болницата беше в края на лятото, точно преди детската градина за момичетата. Веднага след като ме изписаха, чух от всички страни: – Какъв добър човек е той! – Истински баща! Хранил ме е, давал ми е да пия и е минал медицинския преглед! – Късметлийка си, че имаш такъв съпруг! – Той трябва да си измие краката и да пие вода! Добро момиче! Точно така: той е добро момче. А аз не му мия краката. О, не е добре! Родителите на съпруга ми и на мен са живи и здрави. И двамата произхождаме от добри семейства. Съпругът ми работи на смени. Понякога той отсъства от дома в продължение на половин година. Аз също работя. По професия съм сладкарка. Сега съм във втори пореден отпуск по майчинство. Пека по поръчка за приятелки и приятели. Със съпруга ми живеем в моя апартамент. Няма да ви кажа откъде имам пари, за да го купя.

Ще кажа едно: жилищната площ е моя, купена без помощта на роднини. Заплатата на съпруга ми е два пъти по-висока от моята. Но той има повече разходи: помощ от майка му, лоши навици, неоправдано разточителство. Не съм виждала никаква помощ през всичките три години, откакто станах майка. Съпругът ми и майките ми смятат, че жената трябва да се справя сама с децата и ежедневието. Всичко е според стандарта: мъжът работи, той е уморен, жената е кон, дърпа всичко останало, дори ако и тя работи. Как изглежда ежедневието ми с децата: Храня, пея, уча да се рисува, букви, цифри, форми, животни и техните малки, поддържам чистота и ред, къпя, лекувам, ходя на болници, чета приказки, децата учат стихотворения по игрив начин. И аз съм сама, без баби и дядовци. Аз съм майка, това е мой дълг. И работата също се е вмъкнала в този списък.

Понякога е трудно. Както съпругът ми прекара седмица и половина: Медицинска комисия. Една баба седеше с внука ми. Внучетата бяха регистрирани при лекари от втората баба, която не я мързеше да ходи сутрин до детската поликлиника и да взема талони. Храна и почистване. Отново баби. И двете. В хор. Почти си влизат под краката. Докато едната шушукаше из нашата къща, другата печеше риба и зеленчуци у себе си, за да занесе контейнери на гладните си зет и внуци. Разходки. Дядовци. Същите тези дядовци, които най-силно крещят, че грижата за децата е задължение на жената. Класове. Какви занимания? Какво развитие? Бащата вече прави толкова много! Като цяло мъжът прекарваше около един ден сам с децата. С изключение на времето за сън. През останалото време му помагали състрадателни грижовни хора, които съчувствали на бащата с три деца. Когато ме изписаха, от мен се изискваха две неща: да отдам почит на мъжа си и да спра да мрънкам за трудностите на декрета. В края на краищата той беше сам с три деца в продължение на седмица и половина!

Той изобщо не беше уморен и заключи, че отпускът по майчинство е курорт. Цитирам: “Не разбирам защо може да си уморена!” Бях толкова обидена. Майка, която не оставя децата си денонощно, е мрънкачка. А бащата, с пълната подкрепа на бабите и дядовците, е най-добрият, който светът някога е виждал. Добре – казах на съпруга си. Щом е толкова лесно да останеш сам с три деца, отивам на почивка. За две седмици. Сама. Защо? С деца е лесно! – Пфф, уплашихте ме! Ще се справя! – съпругът беше щедър. Аз отивам. Но преди това помолих по-възрастното поколение да оглушее, ослепее и да забрави как се ползват телефони през следващите четиринайсет дни. Как е сам? Каква майка си ти? Ти изоставяш децата си! – изкрещяха бабите в един глас. Наложи се да прибегна до шантаж и да го сплаша с пълно прекратяване на комуникацията. Да, осмелих се да кажа, че ще виждат внучките и внука си десет пъти по-рядко, ако не ме подкрепят.

Отдъхнах си чудесно, като изключих телефона. Щом прекрачих прага на апартамента, в ръцете ми падна брадясал, рошав мъж с мръсна тениска. Бабите удържаха на думата си: никоя от тях не се притече на помощ. И чак тогава мъжът призна, че указът е работа. И някакъв друг вид работа. Сега, ако някой от по-старото поколение започне да обезценява майчината работа в къщата, мъжът разгонва всички. Той също така преразглежда разходите си. По-специално, съкратил работата на майка си и се отказал от лошите навици. Той оценил, че вече съм уморена, а и приемам поръчки. Той каза: “Аз не мога да се справя с това: Остани с децата, ще има пари. Минус за работата ми, голям плюс за свободното време. Някои хора, които знаят тази история, все още ме наричат кукувица. И това няма значение. Важното е, че има ефект. Накрая. Родителите ви помагат ли ви с малките деца?

 

Rate article
Бабите удържаха на думата си: никоя от тях не дойде да помогне