Бабата поискала да отвори вратата и казала, че дядото е дошъл, но вече не е жив. След като отворила вратата, внучката замръзнала на място.

Като дете Нанси винаги се е страхувала от факта, че къщата на баба ѝ и дядо ѝ е в непосредствена близост до гробището. Особено страшно било вечер и през нощта. Ако случайно някоя врана започнеше да кряка или вятърът се усилваше, Нанси започваше да плаче. Сега Нанси, напротив, харесваше, че наблизо няма съседи. Техните съседи са шумни, някои от тях са пияници. А тук, в къщата на баба ѝ и дядо ѝ, всичко винаги е тихо и спокойно.

Една вечер бабата на Нанси се обади и разплакана ѝ каза, че дядо ѝ си е отишъл. Умрял е през нощта, не е страдал, просто сърцето му е спряло. След погребението Нанси остава за известно време при баба си. Здравето ѝ рязко се влошавало, кръвното ѝ налягане се покачвало, тя се притеснявала за смъртта на съпруга си.

Вечер Нанси четяла приказки на баба си. Гледаха телевизия заедно, сега Нанси печеше любимите си пайове за баба си, а не обратното. Една вечер баба й помолила Нанси да й прочете по-дълга приказка.

Навън се вдигна силен вятър, изглежда, че ще започне да вали. И тогава баба каза на Нанси:

– Дядо ти ще дойде сега, отвори му вратата.

– Бабо, за какво говориш… как може дядо да дойде?

– Нанси, не се страхувай, той ще дойде заради мен. Той те обича, няма да направи нищо лошо.

В този момент някой почука на вратата. Нанси отиде до вратата с треперещи крака и я отвори. Странно, но на прага нямаше никой. Момичето се върна в леглото на баба си. Но тя вече лежеше без дъх. Оказа се, че дядото наистина е дошъл и е взел бабата със себе си. Тя умряла по същия начин като съпруга си. Спокойно, без да страда. С разлика от две седмици. Не можеха да живеят един без друг, затова сега са добре.

 

Rate article
Бабата поискала да отвори вратата и казала, че дядото е дошъл, но вече не е жив. След като отворила вратата, внучката замръзнала на място.