Бабата казала на внучката си, че не е нужно майка ѝ да знае всичко. Но момичето се смутило да излъже

наскоро станах свидетел на една много странна ситуация. Седях на една пейка и четях вестник. Беше горещо и навън се разхождаха много хора. След две седмици дъжд всички сякаш чакаха да излязат на разходка и да се насладят на слънцето. Недалеч от мен имаше два павилиона: единият със сладолед, а другият – с всякакви безалкохолни напитки. Изведнъж към един от павилионите се приближиха баба с внучката си    .

– “Скъпа, да ти купим сладолед…

– “Но майка ми не ми позволява”, отговорило момичето    .

– “Аз знам по-добре от майка ти. Нищо няма да се случи, ако ядеш сладолед. И не е нужно да казваш на майка си! Тя няма да разбере нищо.
– Бабо, но аз не искам да лъжа майка си.
– Престани.

Баба отиде до павилиона и купи два сладоледа.

Мисля, че това не е правилно, бабите и дядовците често разглезват внуците си. Понякога те го правят въпреки родителите си.

По този начин бабите и дядовците нарушават авторитета на родителите си. В крайна сметка родителите се превръщат в модел на тирания, а бабите и дядовците – в олицетворение на добротата и всепозволеността. Все пак не бива да разглезвате децата си. Важно е детето да уважава родителите си и да разбира забраните. По-възрастното поколение разглезва децата, като ги разглезва. Какво значение има това, че те имат повече житейски опит? Наистина ли това е смисълът? Родителите знаят как да възпитават собствените си деца.

От момичето ставаше ясно, че не се чувства виновно за действията си. Очевидно се е съмнявала в авторитета на родителите си.

 

Rate article
Бабата казала на внучката си, че не е нужно майка ѝ да знае всичко. Но момичето се смутило да излъже