Бабата е на около 80 години. Неотдавна паднала по стълбите, но единственото, което пострадало, бил нравът ѝ. Вече не мога да се справям с нея.

Винаги съм била онова любезно момиче в компанията, което е готово да изслуша всеки и да помогне на всеки с добра дума или дело. Въпреки това се смятах за такава, но доскоро.

Баба ми е на 87 години. Преди една година тя падна по стълбите. Лекарите казаха, че няма никакъв шанс да проходи отново. Но противно на всички закони на природата и физиката, 3 месеца след инцидента тя отново ходеше на собствените си два крака, без никаква помощ.

Живеем в различни апартаменти, но в една и съща сграда. Сега не прекарвам много време с нея, защото тя е по-добре. Единственото, което трябва да правя, е да ѝ помагам да се грижи за себе си и да поддържа къщата чиста. Помагам ѝ да се къпе, да си реже ноктите, да се грижи за косата си, да чисти къщата, да ѝ готви… Животът е приказка.

Ядрено-магнитният резонанс показа, че бабата има множество инсулти, обозначени с черни точки на скенера. Лекарят каза, че тя може да ходи и да говори – това е голямо чудо. А лошото поведение, раздразнителността и агресията са последици от болестта. Всеки нов ден носи нови обвинения срещу мен. Има и повтарящи се, но най-вече нови.

– Вие ме направихте инвалид. Инвалид. Наранихте гърба ми с неправилния си масаж – днес имаше такива изказвания.

И откъде идват корените на тези обвинения? След като се върна от болницата, разтрих гърба ѝ с някакъв мехлем, за да намалее болката. Сега тя е добре, мога да кажа. Ходи точно както преди да падне.

– Защо ми направихте това? Не ви ли е жал за старата жена? Безсрамно, и то по начина, по който ме гледаш в очите сега.

След такива тиради ми се иска да й счупя гръбнака наистина, за да ми даде поне това, което заслужавам. Но бързо й приготвям храна и бягам в стаята си, за да не си изкарам агресията върху нея. Вече ми се струва, че тя не е баба ми, а някаква непозната, която ме мрази по някаква причина. Жал ми е за нея. Единствените ѝ гости сме аз и дъщеря ми. Понякога някой съсед идва да я посети. И така ми е жал за нея и за себе си.

 

Rate article
Бабата е на около 80 години. Неотдавна паднала по стълбите, но единственото, което пострадало, бил нравът ѝ. Вече не мога да се справям с нея.