Бабата буквално отнема години живот на младия мъж, но той успява да избяга навреме.

Човекът живеел с годеницата си от шест месеца. Те планирали да се оженят и момчето представило родителите си. Оставаше да отидат на село, за да се запознаят с родителите на момичето, особено момичето се притесняваше за баба си. – “Най-важното е, че баба ти те харесва. Ако не я харесва, няма да има сватба. И не казвай на родителите си, че живеем заедно. -Защо се притесняваш, ако баба ти ме харесва, какво лошо може да се случи? Майката на момчето винаги казвала на сина си, че приятелката му е хубава, но все пак от нея лъха някаква студенина, трябва да внимава с нея. Но момчето било влюбено. След смъртта на леля си той се сдобил с апартамент, веднага си намерил работа. Чувстваше се страхотно и самостоятелно. И тогава срещнал своята булка, с дълга руса плитка. Пристигнаха, а къщата на родителите им стоеше в самия край на селото.

Наоколо растяха много птичи череши, дори от пръв поглед не бихте казали, че вътре има къща. Вътре беше тъмно, но когато очите на момчето свикнаха с тъмнината, то успя да види старинните и масивни дървени мебели. Момчето седна до печката, като в приказка. Тогава от тъмнината се чу глас, това беше баща му: “Е, младоженецо, стани, искам да те погледна”. Човекът се изправи, беше висок, почти два метра. Здрав човек. Седнаха на масата, човекът беше приведен желиран. Но вкусът му го накара да се изплюе веднага. Оказало се, че желето е направено от овесена каша и билки. После момчето се почувствало сънливо, сложили го в една стая със смок. Тази водно конче лежеше неподвижно на леглото, цялото усукано, едва се движеше. Той се събудил чак следобед, като се чувствал отвратен. Нямал сили, костите му се чупели, главата му се въртяла. Баба му седеше до леглото му. Беше се променила малко, изглеждаше на не повече от 70 години.

По цял ден младежите се разхождали из гората, а вечер се хранели с овесена каша. Тя също била ужасна на вкус за момчето и то заспало. През съня чувал някакви гласове, изглеждало, че баба му и родителите му тичат около него, а самото момиче плачело в ъгъла на стаята. На следващата сутрин той дори не можел да стане от леглото, толкова зле се чувствал. До него седеше възрастна жена, изглеждаше на 50 години, весела и жизнерадостна. – “Вие сте здрав човек и здравето ви е отлично. Но няма страшно, още една нощ и ще ти отнема напълно силите. -За какво говориш… – едва успя да каже той, когато изведнъж в стаята нахлу едно момиче, цялото в сълзи, и започна да ругае баба си. В следващия момент момчето се събуди на автобусната спирка. До него лежеше раницата му, а в ръцете му имаше билет за града. В нея нямаше нито една вещ, която да принадлежи на момичето вкъщи, сякаш ѝ беше простил. Отначало момчето искаше да ѝ се обади, но после размисли и просто смени ключалките. Той никога повече не видял момичето.

 

Rate article
Бабата буквално отнема години живот на младия мъж, но той успява да избяга навреме.