Бабата била нещастна, когато внукът ѝ я запознал с годеницата си, която имала дете.

– Краката ми са слаби – измърмори старицата, наблюдавайки внука си и неговите гости. Разбира се, свекървата не говореше за внука си, а за неговия спътник. Но този ден жената нямаше сили да противоречи. В края на краищата синът ѝ беше дошъл само за няколко дни. – Мамо, защо си недоволна от това момиче? – Откога жените, които раждат, се наричат момичета? Няма да мълча! – Но той е тук само за два дни. И скоро ще си тръгнат. Защо се ядосваш? Бабата не разбираше как тази жена се осмелява да ѝ противоречи? Тя беше свикнала да противоречи на когото си поиска. Но тази жена защитаваше сина си. Ако той е решил да се ожени за момиче с дете, това си е негова работа. Синът не беше момче: завършил е училище и вече е постигнал много. Редовно праща пари.

Наел е екип, който да поправи покрива на къщата му. Така или иначе, той вече е здраво стъпил в своя град. Тя, последната от всички роднини, живее с баба си в къщата, построена от свекъра и съпруга ѝ. Но те вече не бяха на този свят. След няколко години – пенсиониране, сега само внуци да чакат; животът не се получи така, както мечтаеха. Душата ѝ пее, когато отива на гости на сина си. Когато върви по гладкия градски тротоар, покрай красивите витрини, а наблизо шуми огромна улица с коли – не ѝ се иска да се връща при баба си. А синът неведнъж й предлага да остане. Когато младоженците се върнаха, жената се суети, започна да подрежда масата. Тръгнала към съседката за мляко, а в същото време купила извара и сметана. Връщайки се в кухнята, жената погледнала с интерес приятелката на сина си. Тя беше стройна, а очите ѝ бяха красиви. Очевидно беше, че е добре поддържана.

И дълги и гладки крака. Започнахме да обсъждаме предстоящата сватба. Разговорът вървеше гладко и искрено. Дори бабата се размекна. След като момичето я помоли за рецепта за домашен ликьор и каза, че никога не е опитвала нещо по-вкусно! Жената не се учудила, когато момичето започнало да помага; измило всички чинии. Сякаш това й било навик от дълго време. Вечерта излязохме да седнем на верандата. Те изпяха една песен. Жената си спомни за мъжа си, че е бил доста подвижен. Е, сега Бог е неговият съдия. И приятелката на сина ѝ е красива, и синът ѝ е хубав: момичето показа снимките в телефона си. Жалко, че не са го взели със себе си. Е, нищо, предстои ни още дълго лято…

 

 

Rate article
Бабата била нещастна, когато внукът ѝ я запознал с годеницата си, която имала дете.