Баба винаги е разделяла внуците си на местни и чужди. Но един ден момчето й даде урок!

– Скоро ще отида при сина си – гордо съобщи Елизабет на приятелките си на пейката, – тук купих няколко подаръка.

Ако ставаше дума за непознати хора, щях да си помисля, че бабата отива на гости на сина си, който живее поне в друг град. Но аз знам, че синът на Елизабет и семейството му живеят точно в друг квартал. Дотам се стига за 15 минути с автобус, а с такси – за още по-малко…

Елизабет живееше със сина си и внука си в същия апартамент в нашата къща. Майката на момчето почина почти преди малкият Адам да тръгне на детска градина. Тогава бащата с помощта на майка си отгледал детето сам, докато то станало почти на пет години.

– Решил да се ожени – горчиво разказа на всички Елизабет през онази година, – решил да вземе мащеха за детето. При това без собствен дом и дори със собственото си дете.

Анна, избраницата на Елисавета, имала син, една година по-голям от Адам. Тя наела апартамент, работела. Тогава възрастните ни съседи бяха разделени на два лагера. Едните съчувстваха на “момчето”, което трябваше да живее с мащехата си, а другите казваха, че синът на Елизабет е имал късмет, че е имало жена, която не се е страхувала да вземе мъж с дете.

– Те са в равностойно положение – каза Камила, – той има син, тя също има такъв. Момчетата ще бъдат братя. Познавам Анна, снаха ми работи с нея. Тя е добра жена, не могат да се кажат лоши думи.

Младото семейство с две деца започнало живота си в апартамента, нает от Анна, а после взели ипотечен кредит. Момчетата изненадващо се сприятелили, а родителите били мъдри и се стараели да не делят децата на приятели и врагове.

– Дойде баба – каза Адам, – донесе играчки, сладкиши, донесе ми тениска и дънки, а Робърт ме заведе.

А Елизабет беше още по-зелена:

– Това е бабата на Робърт, не твоята. Аз съм твоята баба!

А после разказа на всички, че майката на Анна се подмазва на зет си и на чуждото дете, купува любовта с подаръци.

– И какво има да се купува, – продължаваше да обсажда приятелката ѝ Камила, – добре си е направила сватовницата; щом живеят заедно, значи и внуците трябва да са същите. В такова семейство не можеш да отделиш никого.

И Елизабет го направи. Доколкото можеше. И носеше подаръци само на Адам и не изслуша сина си, макар че той няколко пъти идваше сам при нея, за да й обясни, че Адам Анна нарича майка си, отношенията в семейството са добри; не се вижда раздор между момчетата. Но бабата упорито изкривяваше линията си. И на сина му било неудобно да обсажда майка си по-силно: в продължение на няколко години, когато Адам останал без майка, именно бабата поела основните грижи.

Съседите клатеха глави, а Робърт не разбираше, особено когато баба водеше Адам сам в увеселителния парк или в зоологическата градина.

– Е, Робърт, не се притеснявай – каза един ден Анна, – нека Адам остане при баба, а ние с теб ще отидем на цирк.

– И аз съм с теб – намеси се бащата на Адам.

Адам погледна съмнително към баба си, но тя не забеляза погледа на внука си. Вечерта Робърт разказа колко чудесно си е починал с майка си и баща си. Скоро ситуацията се повтори. И за трети път Адам отказа да отиде с баба си и каза, че ще отиде с баща си, мама и брат си.

Елизабет напусна семейството на сина си леко смутена. Но тя не промени позицията си. Отиваше, носейки: една ябълка, един портокал, един банан и едно шоколадово блокче. Само за Адам. Но един ден видяла, че внукът ѝ се въоръжил с нож и разрязал всичко на четири парчета.

– По едно парче за всеки – каза той – за да не се обиди никой.

– Дали Адам отново е направил подарък за непослушния? – Камила се ухили: – Всичко само за него?

– Защо е едно по едно – обиди се Елизабет, – две по две. А родителите ще се справят и без това. За тях това така или иначе е празник: те ще останат сами, а ние ще отидем на котешки театър с момчетата.

Понякога децата са по-умни от възрастните. И ни поучават, нас, глупавите. Благодарение на тях, малките и мъдрите, които умеят да отварят в нас онова, което е скрито някъде в дълбините и което понякога забравяме: доброта, участие, любов.

 

Rate article
Баба винаги е разделяла внуците си на местни и чужди. Но един ден момчето й даде урок!