Баба се скарала на дядо, защото не можел да си спомни важна дата

Дядо ми и съпругата му седяха в трапезарията си и пиеха чай. – Защо не ми пожелаеш честит рожден ден? – Какво? – Какво? Не си спомняш кой ден е, нали? – Дали е твоят рожден ден? Два пъти в годината? – Дядо каза със смях. Дядо мислеше, че това е добра шега. Той помнеше добре кога е рожденият ден на жена му. – Какъв рожден ден? Ти наистина не помниш! – казала жената, която вече била ядосана. Старецът осъзна, че все пак си спомня нещо. Той помни всички важни дати. Но не помнеше тази. – Нима си мислиш, че просто не си ходил на риболов и си седял вкъщи? – Разбира се, че трябваше да те има вкъщи!

Иди си на риболов! Жената стана и ядосано напусна къщата. Това беше добре. Дядото погледна през прозореца. Жената отиде при съседката си. Очевидно е отишла да се оплаче на приятелката си. Дядо ми започна да търси в паметта си, но не можеше да си спомни. За такива случаи той имаше тетрадка, в която записваше всичко важно, което беше запазил за такъв случай. Дядото сложил очилата си и започнал да изучава тетрадката. Не успял обаче да намери нищо за тази дата. Дядото бил много разстроен, когато чул да се чука на вратата. Той се изненада: тя се върна по-рано. Баба влезе в стаята и погледна дядо. Виждайки, че той все още не си спомня нищо, тя седна до него и го попита: “Е? Все още не си спомняш?

– Прости ми, но и аз не мога да си спомня. Ами, убий ме! Той вече беше скрил тетрадката. Погледна виновно към жена си. – Обзалагам се, че много добре си спомняш продавачката в магазина. – Какво общо има тя с това? – Разбира се, че я помниш! – Защо си я спомняш? – Точно тогава я последвахте. – Ами тогава дори не бяхме женени. Намерил си нещо, което да запомниш! – Точно това трябва да запомня. Точно затова си спомням. Помниш я, но не и това? – Какво общо има тя с това? Какво се е случило там? – Точно така, а другата помниш ли я? – Какво общо има тя с него? – Тя го обичаше, когато се случи. – Не си спомням! Имам склероза!

Баба се ядоса, отиде в кухнята и започна да мие чиниите много шумно. Дядо не знаеше какво да прави. Тогава котката им влезе в стаята. Той скочи в скута на дядо ми. Но той не беше в настроение и го сложи на пода. Котаракът започнал да се разхожда из стаята и изведнъж скочил на перваза на прозореца. Дядото си спомнил, че там има цветя, и веднага се втурнал да ги спаси. Успял да хване една саксия на мушката. Когато поставил цветето, той получил прозрение. Най-накрая си спомнил. Спомнил си, че когато бил млад, отишъл в магазина при едно момиче, за да го спечели. И точно тогава срещнал една жена. Тя му харесала много.

Вечерта след тази среща той набрал цветя и й ги подарил. Старецът, усмихвайки се на спомените, разбрал какво трябва да направи. Той тихо напуснал къщата. Жената все още вършела нещо в кухнята и не забелязала как дядото си тръгнал. Тя се изненадала и излязла навън с надеждата да го намери. Когато излязла, дядото се връщал в къщата с букет в ръце. Той се приближил до бабата и тържествено ѝ го подал, като казал: – Честито! – С какво? – С първия букет! – Аз си спомних! – Тя беше забравила, но изведнъж си спомни, че днес подарих букет на най-красивото момиче на света! -Да, – каза баба, като се изчерви малко, – нека сега да отидем на вечеря! След вечеря дядо даде на котката голямо парче наденица като награда за това, че му е позволила да си спомни за букета.

 

Rate article
Баба се скарала на дядо, защото не можел да си спомни важна дата