Баба ни даде много ценен съвет – да не искаме от никого парче хляб, внимание, съвет.

Това се случи на баба ми. Отидох да си легна, стана ми лошо. А вкъщи храната ѝ свършваше. Мислех да се обадя на съседката, да й дам да донесе малко хляб от магазина. Но после си помислих – не съм толкова гладна, имам ли нужда от хляб? Все пак може да се яде супа. И няма страшно, изядох я. Тя не беше гладна. И тя го направи, без да пита. И честно казано, спомни си как помоли тази съседка да донесе мляко, че не може да стъпва на крака си след изкълчването.

Но тя донесла млякото на следващия ден, когато жената вече била яла каша с вода. А тя била хубава, с масло и лъжица сладко. Не е нужно, казва тя, да се отказваме от независимост дори в дреболии, не е нужно да искаме. Така че има вълнение, има невъзможни начини за решаване на проблемите. И животът става по-лесен.

Трябва да правиш всичко сам. И тя започва да живее според този принцип. Не вземала пари назаем, а се справяла сама. Знаех: приятелите ще дадат. Мама ще даде. Но дали ще се зарадват, може би са планирали нещо важно? Щяха да дадат или да се прокълнат, а после тихо да си тръгнат. Майката ще остане, но ще е нервна: ще върне ли парите навреме, или ще трябва да напомня?

И дали всичко е наред с дъщеря ѝ? И най-важното – не може да иска нещо от децата. Освен ако не е краен случай, ако има истинска спешна ситуация. А ако имате температура или сте тъжни, прекалено мързеливи, за да отидете до магазина – тогава минете без мляко. Овесената каша също е храна, ако сте гладни – можете да ядете дори това. Но ще заспите спокойно, без да докосвате никого. После, по-късно, ще отидете за мляко. Ако не са те поканили на рождения ти ден, решили са да празнуват Нова година без теб – така да бъде.

Няма нужда да намеквате, да питате, да подкупвате: -Не знам какво да ти избера за подарък. Не е нужно. Те ще ви се обадят – вие ще изберете, но засега не си налагайте нищо. Няма ли да намериш нещо, с което да се занимаваш и развличаш? Не вярвам! Не се самосъжалявайте. Не си мислете, казват, че сте отгледали син, а няма кой да ви прати за мляко. Няма къде да отидеш, няма на кого да се обадиш. Това е обида, която те задушава.

Да се обиждаш ще отнеме всичките ти последни сили. Не чакайте чужди пари или внимание, така ще се срине и последната връзка. Благодарете на Бога, че можете да се справите без искания, измъкнете се от нея. В крайна сметка се справяте добре, докато се справяте сами. И те ще дойдат. Ще донесат пари и мляко. Ще ви поканят на гости. Просто помислете: дали истината кара сърцето ви да се чувства зле след някоя молба?

 

Rate article
Баба ни даде много ценен съвет – да не искаме от никого парче хляб, внимание, съвет.