Баба ми ми се обади в 7 ч. сутринта и каза с тъжен глас, че си отива от този свят. И когато се втурнахме при нея, бяхме зашеметени от следната картина

Наскоро баба ми по майчина линия навърши 80 години. Но тя изглежда много по-млада – на около 60 години. Тя е много общителна, скучно ѝ е да е сама. Баба ми живее сама в близнака си. Майка ми вече е на 55 години. Тя работи като учителка, преподава математика в началното училище. Майка ми и баба ми са напълно различни хора: майка ми е спокойна, тиха жена, а баба ми е борбена жена. Баба има нужда от общуване. Миналата седмица, рано сутринта, тя се обади на майка ми и каза със слаб глас, че е много болна и вероятно скоро ще си отиде от нашия свят.

Дойдохме при нея по пижама, уплашени, разтреперани, защото обаждането беше в седем сутринта. Когато отворихме вратата с треперещи ръце, всички си помислихме, че няма да имаме време да я спасим. Тя лежеше в леглото, привидно спокойна. Майка ми измери кръвното ѝ налягане. Налягането беше леко повишено. На нейната възраст – това не е изненадващо. Опитахме се да извикаме линейка, но бабата махна с ръка и каза, че се чувства по-добре. После стана от леглото и ни покани на чай. Предния ден беше купила вкусни сладкиши. Погледнахме се един друг със зашеметени очи. В края на краищата преди половин час тя се обади с предсмъртен глас. А сега ще ни даде чай.

Най-важното е, че е жива и здрава. След това започна да се обажда често, като казваше, че е много болна, не може да стане от леглото, много е слаба. Решихме да я настаним в болница. В края на краищата възрастта ѝ вече е преклонна. Но тя не иска, казва, че ако попадне в болницата, никога няма да излезе оттам. Веднъж се обадихме на един лекар. Той я прегледа, изслуша я, изпрати я на преглед, а след това ни каза в коридора, че съдейки по това, което е видял, баба ми е добре; очевидно, предвид възрастта й, трябва да отиде на преглед, но няма никакви здравословни проблеми. Като лекар той посъветва да я посещаваме по-често. Ние посещаваме баба ми почти всеки ден. Тя живее в квартала. Предложихме ѝ да се премести при нас, но тя отказа: разбирате ли, не иска да напуска апартамента си на стари години.

 

Rate article
Баба ми ми се обади в 7 ч. сутринта и каза с тъжен глас, че си отива от този свят. И когато се втурнахме при нея, бяхме зашеметени от следната картина