Баба ми ми разказа една история от своята младост. След това започнах да я гледам с други очи

– Само да не беше като онази студена зима… – каза баба ми. Странно е, защото тя винаги е обичала зимата, радваше се на първия сняг, дори излизаше с нас навън при първите снежинки, но в същото време винаги, всяка година, казва това – “Ако не беше като онази студена зима”. Каза го случайно. Никой не ѝ обърна внимание, но всеки път се замислях след тези думи. Е, зимата е зимата, която трябва да е студена. Но какво означава “онази” зима… Е, този път не можах да се сдържа. – Бабо, защо казваш това? Каква зима, за какво говориш? – Защото, скъпа моя, студената зима е период на изпитания. – Пак ли говориш на гатанки? Възнамерявам да разбера цялата тайна. Баба ми е живяла на село до 28-годишна възраст, а след това се е преместила в града при дядо ми. Сега, да, преместването е сравнително лесно. В сравнение с онези времена. Баба ми винаги говореше за преместването в града като за един от кръговете на ада.

Но аз никога не съм разбирала защо се е преместила. – Удоволствие е да се живее там. Можеш да получиш всичко, което искаш. А времето през лятото… – Бабо, не те питам за времето, не започвай. Да преминем към работа. Баба въздъхна тежко и ми разказа всичко. Бях толкова впечатлена от нейния разказ, че реших да го споделя с вас. Баба ми и родителите ѝ живееха в голяма собствена къща. Е, по днешните стандарти тя беше средна, но тогава я оценяваха като голяма. Една студена зимна вечер на вратата им почукал млад мъж. Помолил да се стопли в къщата, тъй като се бил изгубил и му било студено. Родителите на бабата го пуснали да влезе, но по-късно той казал, че няма къде да отиде, и казал, че може да помогне в домакинската работа срещу един топъл ъгъл и чиния овесена каша.

Бабата се влюбила в госта. Как би могла да остане безразлична към такъв красив мъж? Изобщо, тя убедила родителите си да оставят госта да живее при тях, защото не можеш да понесеш такъв грях на душата си. А ако той замръзне по пътя, това ще е на съвестта ти. Младите се влюбиха един в друг. Той не бързаше с нещата. Разглезил баба си с комплименти, но една тъмна нощ се случило необратимото. – Вие сте спали заедно? – излетя от устата ми и аз се почувствах засрамена от въпроса си. – Той е гадняр – след дълга пауза отговори баба ми. Това не беше дядо ми. Ти си се запознала с него по-късно. Дали съм права? Бях права. Студените зимни дни върнаха баба към нощта, в която се беше отдала на страстта си, и тогава… тогава този открадна повечето от пилетата и изчезна завинаги в нощта. Беше ясно, че баба ми още не му е простила. Тя разказваше историята толкова емоционално, че сякаш отново преживяваше всички чувства. След това започнах да гледам на старата си дама с други очи.

 

Rate article
Баба ми ми разказа една история от своята младост. След това започнах да я гледам с други очи