Баба ми каза, че се е приютила в една празна къща в селото. Предложих й да й помогна, но тя любезно отказа, като каза, че си има всичко необходимо.

В един хладен есенен ден стоях на автогарата и чаках автобус. Беше започнало да вали, а до тръгването ми оставаха само пет минути. В търсене на подслон влязох в чакалнята и седнах, като извадих телефона си, за да проследя новините. Една оживена възрастна дама седна до мен на една празна седалка и започнахме да си говорим. Беше очевидно, че тя желае да общува, така че разговаряхме за тривиални неща, като например за времето. Тя беше доста словоохотлива и започна да ми разказва историята на живота си   .

животът ѝ не е бил лесен, преживяла е внезапна трагедия, която я е оставила без дом. Къщата, в която живеела, била предназначена за две семейства: тя живеела в едната половина, а в другата – ненадеждно семейство. За нещастие, по време на бурно парти в къщата на съседното семейство избухнал пожар, който се разпространил и в нейната част на къщата. Въпреки че успяла да спаси някои вещи, къщата била загубена   .

Тъй като нямало къде да отиде, тя потърсила убежище при семейството на дъщеря си в града. Седмица по-късно обаче дъщеря ѝ изразила разочарованието си, твърдейки, че баба ѝ е в тежест и трябва да напусне. Беше ми болно да чуя как собствената ѝ дъщеря се отнася към нея след всичко, което е направила за тях.

Когато я попитах къде живее сега, тя ми каза, че се е приютила в една празна къща в селото. Предложих й да й помогна, но тя любезно отказа, като каза, че си има всичко необходимо. След разговора ни я придружих и направих снимка на нея и на автобуса с името на селото. Когато се върнах у дома, реших да предприема действия и се свързах с ръководителя на селото. Седмица по-късно отидох в дома ѝ с моите приятели, които бяха група квалифицирани строителни работници.

С помощта на съветите на ръководителя на селото и снимката на нейната колиба имахме представа какво трябва да се направи. Но когато пристигнахме, състоянието на дома ѝ почти ни разплака. Нямаше нито под, нито покрив, а течащата вода беше предизвикателство поради неизправния водопровод и финансовите затруднения.

В продължение на една седмица използвахме уменията си за работа. Благодарение на подкрепата на нашите клиенти и щедрите дарения успяхме да възстановим къщата ѝ. Сега възрастната дама разполага с течаща вода и функционална тоалетна. В двустайната къщичка сменихме покрива, измазахме стените и подменихме пода. Нейната благодарност беше най-добрата награда, тя прегърна всеки от нас и избърса сълзите на щастие от очите ни.

Добротата не свърши дотук, цялото село се събра, за да ни подкрепи. Построиха ограда, разчистиха двора и ни посрещнаха като почетни гости, като ни осигуриха храна и дори жилище. Това преживяване ме накара да се убедя в силата на състраданието и топлината на духа на общността.

 

Rate article
Баба ми каза, че се е приютила в една празна къща в селото. Предложих й да й помогна, но тя любезно отказа, като каза, че си има всичко необходимо.