Баба ми е на 80 години и наскоро падна по стълбите. Изненадващо, единственото нещо, което изглежда е пострадало, е нейният темперамент. Общуването с нея става все по-трудно.

В нашия кръг винаги съм била известна като човек с добро сърце, винаги готов да изслуша и да предложи помощ с добра дума или дело. Поне така се възприемах до неотдавна. Баба ми вече е на 85 години. Преди около година тя падна лошо по стълбите и лекарите нямаха надежда, че някога ще проходи отново. Въпреки това, противно на всички шансове и природни закони, тя като по чудо възвърна способността си да ходи без чужда помощ само три месеца след инцидента.

Живеем в различни апартаменти в една и съща сграда и поради възстановяването ѝ вече не прекарвам толкова много време с нея. Сега ролята ми се ограничава главно до това да ѝ помагам в грижите за себе си и да поддържам къщата чиста. Помагам ѝ да си вземе душ, да си изреже ноктите, да се погрижи за косата си, да почисти къщата и да приготви храна. Това може да звучи като приказен сценарий    .

въпреки това при изследване с ядрено-магнитен резонанс бяха открити множество черни точки, които показваха, че баба ми е претърпяла няколко инсулта. Лекарят обясни, че способността ѝ да ходи и да говори сама по себе си е чудодеен резултат, но злощастната последица от заболяването е неприятното ѝ поведение, късият ѝ характер и повишената тревожност. Всеки ден носи нови обвинения срещу мен. Въпреки че някои от обвиненията се повтарят, повечето от тях са напълно нови   .

Твърдения като: “Аз не мога да се справя с това, което се случва: “Ти ме направи инвалид. Направихте ме гърбава. Вашият неправилен масаж увреди гърба ми”, се чуха днес. Чудя се откъде идват тези обвинения. Когато тя се върна от болницата, сложих малко мехлем на гърба ѝ, за да облекча болката. Сега мога да кажа със сигурност, че състоянието ѝ се е подобрило и тя ходи по същия начин, както преди инцидента.

“Защо постъпихте така с мен, не съжалявате ли за една стара жена? Вие сте безсрамници! Вижте как ме гледате!” След като чувам подобни тиради, се боря с желанието да си отмъстя. Вместо това набързо ѝ приготвям храна и отивам в апартамента си, като не позволявам на гнева си да ѝ проличи. Понякога дори започвам да се съмнявам дали тя наистина е моята баба, или някаква непозната чужденка, която изпитва необяснима враждебност към мен. Изпитвам дълбока съпричастност към нея и към себе си. Единствените посетители, които тя приема, сме аз и дъщеря ми, а понякога и съседката ѝ. В противен случай не мога да не се чувствам дълбоко тъжен, както за нея, така и за себе си.

 

Rate article
Баба ми е на 80 години и наскоро падна по стълбите. Изненадващо, единственото нещо, което изглежда е пострадало, е нейният темперамент. Общуването с нея става все по-трудно.