Баба каза: “Сега ти и баща ти ще отидете при нотариуса и ще му дадете апартамента…”.

Когато бях на десет години, баща ми се ожени за втори път. Мащехата ми бързо забременя и роди син. Така аз се превърнах в безплатна детегледачка, готвачка и чистачка в едно.

Семейството ме наричаше “Ей, ти”. Носех дрехи, които отдавна ми бяха твърде малки, а брат ми получаваше нови играчки всеки втори ден. Когато той порасна, аз бях лишена от личното си пространство: Бях преместен във всекидневната, а брат ми получи моята стая.

Единственото нещо, за което съм благодарен на баща ми, е, че той веднага прекрати всички опити на мащехата ми да ме наказва физически . Но не ѝ забрани да ме унижава. Всеки ден чувах, че съм грозна – никой няма да ме иска, и че съм глупава – никога няма да получа образование и ще работя като чистачка.

Мащехата ми всеки ден ми казваше, че ще ме търпи в тази къща само до осемнадесетия ми рожден ден и че на рождения ми ден ще ме изхвърли на улицата.

Всичките си ваканции прекарвах в дома на баба ми. Тя също ме смяташе за “черната овца” на семейството. Тя проклинаше деня, в който синът ѝ се ожени за майка ми, и се радваше, че майка ми си е тръгнала.

Винаги съм се чудила защо просто не са ме предали в сиропиталище.

Шест месеца преди осемнадесетия ми рожден ден чух разговор между баща ми и мащехата и всичко придоби смисъл за мен. Мащехата ми каза, че никога няма да се съглася, а баща ми я увери, че ще ме убеди да препиша апартамента на него и няма за какво да се притеснявам.

Е, той грешеше. Мащехата ми наистина имаше за какво да се притеснява. Вече нямах нищо против тяхното мъмрене и подмятане от страна на по-малкия ми брат.

Преди се страхувах от настъпването на пълнолетието си, но сега го очаквах с нетърпение.

На партито за рождения ми ден присъстваха всички замесени: баща ми и мащехата ми, баба ми и родителите на мащехата ми.

След първото ми парти с чай и торта от осем години насам ми казаха да се приготвя да си тръгвам. Когато попитах къде, баба ми отговори:

– Ти вече си възрастна. От днес си отговорна за действията си. Днес е и денят, в който ще благодариш на семейството си за всичко, което са направили за теб. Сега ще отидеш с баща си при нотариуса и ще му предадеш апартамента. Ти си наследил този апартамент от майка си, но не така е трябвало да бъде. Тя обеща да напише завещание за сина ми. Сега ще изпълниш дълга си, приготви се.

Лицата им бяха толкова тържествени, че едва сдържах смеха си.

– Да, бабо. Ще благодаря на семейството си за всичко, което са направили за мен. В знак на благодарност няма да ги изгоня от вратата днес , а ще им дам една седмица, за да си съберат багажа. Времето изтече.

О, какво е започнало. Направиха ми забележка, че съм неблагодарна, мащехата ми изкрещя, че е отгледала змия, баща ми ме удари по лицето. Родителите на мащехата започнаха да говорят, че са я предупреждавали за неблагодарността на чуждите деца. Бабата каза, че си е тръгнала, хлопвайки вратата.

Те се изнесоха. Преместиха се при баба ми.

Няколко дни по-късно баща ми дойде. Даде ми един лист хартия, каза, че тъй като не съм му дала апартамента, трябва да платя този дълг, и си тръгна.

Отворих листчето и там имаше списък:

Храна – 324 000 евро.

Дрехи – 54 000.

Училищни принадлежности – 14 000.

Хигиенни принадлежности – 2 660

Домакински уреди – 4 620

Общински помощи за жилище – 64800

Общо: 464080.

Какво да кажем за факта, че родителите са длъжни да издържат своите непълнолетни деца? Очевидно баща ми изобщо не се интересуваше от това.

Заех се с работа и през последните шест месеца всеки месец давах на баща ми една трета от заплатата си, за да изплатя този дълг.

Ще ми трябват около седем или осем години, за да го изплатя. И тогава ще бъда напълно свободен.

Rate article
Баба каза: “Сега ти и баща ти ще отидете при нотариуса и ще му дадете апартамента…”.