“Баба и дядо са тук!” – радостно извика дъщеря ми. Свекърва ми донесе толкова много вкусни подаръци. Влязох в банята и започнах да плача горчиво, защото моите родители не са такива.

Работех в кухнята, защото съпругът ми скоро щеше да се върне от работа. Исках да му приготвя вкусна вечеря – любимата му супа. Децата играеха в стаята си, когато изведнъж на вратата се почука. Те знаеха, че татко се връща по това време, затова се затичаха да отворят вратата.

– “О, баба и дядо са тук!” – извика щастливо най-малката ми дъщеря.

Свекърва ми донесе толкова много подаръци от селото, а свекър ми изтича при внуците си да си играят. Аз влязох в банята и започнах да плача горчиво. Завиждах, че съпругът ми има такива родители.

Искам да ви разкажа малко за моето детство. Не си спомням родителите ми да са ме целували преди лягане, да са ме прегръщали, когато са се срещали, или дори да са казвали, че се гордеят с мен. Опитвах се да заслужа вниманието им по всички възможни начини – учех добре в училище, рисувах красиви портрети за тях, чистех и готвех вкъщи. Но те просто не го забелязваха. Всичките ми поздравителни картички бяха в кошчето за боклук още на следващия ден.

Ако някой на двора сред приятелите ми ми подаряваше вкусна бисквита или сладък бонбон, аз запазвах всичко за родителите си. През лятото събирах букети от диви цветя за майка ми. Но не всичко беше така. Майка ми се кълнеше, че нося вкъщи само плевели, а сладките развалят зъбите ми. А ако получавах дори най-висока оценка в училище, тя ми се караше много.

Така че израснах като неуверен човек. В допълнение – ниско самочувствие и желание да докажа на всички, че съм достоен за нещо. Завиждах на приятелите си, когато разказваха за красивите подаръци, които им е донесла баба им. Моята никога не ме хвалеше, затова рядко ми идваше на гости. Аз не исках да я виждам. Старата дама винаги ме упрекваше, че няма да стана нищо добро. През цялото време ми се струваше, че съм като чужденец в собственото си семейство. А може би някой просто ме е объркал в родилния дом…

Сега имам истинско щастие – голямо и приятелско семейство. Любим съпруг, който винаги ме подкрепя и почти всеки ден ме засипва с комплименти. Децата се стараят да учат добре в училище, за да ме радват с оценки в дневника. Надявах се, че с течение на времето родителите ми ще се променят, защото сега имат малки внуци. Майка ми обаче често забравя дори да ги поздрави за рождените им дни. А най-малката дъщеря не знае как изглеждат бабите и дядовците.

Но пък свекърва ми е много добър човек. Всеки уикенд те идват при внуците си с вкусни лакомства, играят с тях. Свекърва ми също ми помага в домакинската работа и казва, че съм много добра домакиня. Приятно е да чуеш такива думи. Но аз искам майка ми да ги каже. Отначало се опитах да говоря с нея спокойно за тази ситуация. Но майка ми каза, че просто си измислям проблеми.

Сега вече дори не искам да ги виждам. Няма значение, че те са мои родители и сме едно семейство. За мен те са като непознати. Те дори не искат да общуват с внуците си, затова не настоявам. Децата си имат мен, която им давам безграничната си любов. Те са най-голямото ми щастие на света.

Съгласни ли сте с думите на жената? Какво бихте я посъветвали?

 

Rate article
“Баба и дядо са тук!” – радостно извика дъщеря ми. Свекърва ми донесе толкова много вкусни подаръци. Влязох в банята и започнах да плача горчиво, защото моите родители не са такива.