Артър получава доходна работа, а след това урежда работа и на Изабела. Не можехме да си представим как това ще се отрази на приятелството ни.

С Артур, Изабела и мен сме приятели от повече от пет години. Семействата ни имат приблизително еднакви доходи. Нормално. Четиримата ходехме на театър или кино, прекарвахме по една вечер в кухнята, в нашата или в тяхната, ходехме на барбекю на вилата ни. Ходехме на къмпинг с палатки. Празнувахме всички празници заедно. Всяко от семействата ни имаше своите проблеми. Ние взехме заем и направихме ремонт в нашия апартамент, те взеха заем и си купиха кола. Помагахме си, доколкото можехме: да помагаме в подготовката за празника, да се срещаме на гарата, да лепим тапети…

Но преди шест месеца Артур успя да си намери нова работа, където започна да получава два пъти повече. След това той успя да намери работа на Изабела в същата компания. И като цяло доходите им се увеличиха четири пъти. Но нашите доходи останаха същите. И тази разлика в семейните бюджети започна да се отразява на приятелството ни.

Не. нито Артър, нито Изабела започнаха да си вирят носовете. Но в отношенията ни започнаха да се промъкват неразбираеми бележки. Сега те не приемат покани да отидат на барбекю в нашата вила. Но пък предлагат да наемат вила за същата цел. И цената е наполовина. Но ако те могат да си позволят такива разходи, то за нас това е солидна дупка в бюджета. Вместо обичайните събирания в кухнята, те настояват за срещи в ресторант или кафене. Това отново е допълнителен разход за нас.

Изабела искаше да отпразнува рождения си ден в близкия град, където бяха наели имение с басейн. Не можехме да си позволим такова пътуване. Е, ако имате пари, защо да не го направите. Но можеш просто да дойдеш на гости на приятелите си… За шест месеца нашите приятели се превърнаха в богаташи, които вече не се радват на простите удоволствия от живота. Оказва се, че сме загубили приятелите си. И това е жалко…

 

Rate article
Артър получава доходна работа, а след това урежда работа и на Изабела. Не можехме да си представим как това ще се отрази на приятелството ни.